HLOUŠKOVÁ, Lenka. Inovační potenciál jako předpoklad rozvoje kultury škol (Příklad otevřenosti škol vůči okolí). Studia Paedagogica, Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity. Brno: Masarykova univerzita, 2005, roč. 2005, U10, s. 67-79. ISSN 1211-6971.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Inovační potenciál jako předpoklad rozvoje kultury škol (Příklad otevřenosti škol vůči okolí)
Název anglicky Innovative potential as a prerequisite of school culture development (an example of school openness towards external environment).
Autoři HLOUŠKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant).
Vydání Studia Paedagogica, Sborník prací filozofické fakulty brněnské univerzity, Brno, Masarykova univerzita, 2005, 1211-6971.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/05:00013318
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky school culture; school openness towards external environment;
Štítky school culture
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D., učo 6906. Změněno: 26. 3. 2010 17:13.
Anotace
Klíčovou otázkou přísvěvku je otázka: kde a jak silný inovační potenciál pro rozvoj kultury škol se skrývá v otevřenosti škol vůči okolí. Inovační potenciál je interpretován na základě obsahové analýzy volných odpovědí ředitelů základních škol o otevřenosti škol vůči okolí. Otevřenost škol se projevuje v činnostech, jako je prezentace školy, úsilí o sociální soudržnost mezi školou a okolím, ve spolupráci školy se subjekty okolí. Otevřenost škol podporuje práce se zdroji a dosahování hodnot na základě principů ve vztahu ke komunikaci a spolupráci O prezentaci škol (o tzv. informační otevřenosti) můžeme říci, že podléhá sebeobnovujícímu se inovačnímu procesu bez výrazné tendence ředitelů škol něco měnit. V případě vztahové otevřenosti (kategorie úsilí o sociální soudržnost, spolupráce školy se subjekty okolí) ředitelé vyjadřují silnou tendenci měnit zejména spolupráci školy se subjekty okolí. Silný inovační potenciál najdeme v i případě hodnot a principů, kde ředitelé vyjadřují tendenci posílit míru otevřenosti ve vzájemných vztazích školy a okolí a posílit motivaci k otevřenosti u aktérů z okolí.
Anotace anglicky
This contribution endeavours to answer the question how, and how strongly, the innovative potential of schools open to their environment can influence school culture. To interpret the innovative potential, the contents analysis of headteachersuncensored comments about the openness of their schools was used. Such openness is demonstrated through activities like the presentation of the school, the efforts to maintain the cohesiveness between the school and its environment, the cooperation with the surrounding subjects, and so on; while the work with resources and the achievement of values based on principles of communication and cooperation is what supports such openness. The presentation of the school seems to undergo a self-renewing innovational process but headteachers apparently lack in their efforts to chance things. As for the relational openness, headteachers tend to have a considerable impart upon the cooperation with the surrounding subjects. The innovational potential is strong in values and principles too, with teachers aspiring to extend openness towards other milieu and strengthen the external stakeholdersmotivation.
Návaznosti
GA406/01/1078, projekt VaVNázev: Kultura české školy a strategie jejího rozvoje
Investor: Grantová agentura ČR, Kultura české školy a strategie jejího rozvoje
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 03:29