ŠEĎOVÁ, Klára. Education in Media in Families with Preschool Children. In Education-Line database. Leeds: University of Leeds, 2005, s. 1 - 15.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Education in Media in Families with Preschool Children
Název česky Mediální výchova v rodinách s pedškolními dtmi
Autoři ŠEĎOVÁ, Klára.
Vydání Leeds, Education-Line database, od s. 1 - 15, 15 s. 2005.
Nakladatel University of Leeds
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky family socialization; childrens TV watching; education in media
Štítky childrens TV watching, education in media, family socialization
Změnil Změnila: prof. Mgr. Klára Šeďová, Ph.D., učo 23233. Změněno: 15. 4. 2010 09:27.
Anotace
The paper sums up selected findings of a qualitative research project focused on the issue of family socialization of childrens TV watching. The basic method of data collection used was semistructured in-depth interviews with 18 mothers of preschool children. Education in media in the family is a concept used to refer to purposeful ways of parental behaviour leading to influencing TV consumption by children and its effects. Empirical findings has shown that more or less sophisticated techniques of education in media in the family, i.e. specific strategies aimed at achieving their media-educational goals, were in the repertory of all mothers included in the research. Individual techniques and their typical combinations are described here.
Anotace česky
Píspvek, jehož tématem je mediální výchova v rodinách pedškolních dtí, je založen na datech z kvalitativního výzkumného šetení zameného na rodinnou socializaci dtského televizního diváctví. Rodinná mediální výchova je zde konceptem odkazujícím k zámrnému jednání, jímž rodie usilují ovlivovat dtskou televizní konzumaci a její efekty. Výsledky analýzy kvalitativních semistrukturovaných rozhovor s 18 matkami pedškolních dtí ukazují, že více i mén sofistikovanými technikami mediální výchovy disponují všechny matky ve vzorku. V píspvku jsou pospány jednotlivé mediáln výchové techniky, které jsou v rodinách užívány i jejich typické kombinace.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:43