ČEŠKOVÁ, Eva. Remise - nový způsob hodnocení výsledků léčby. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: ČLS JEP, 2006, roč. 102, č. 4, s. 195-200. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Remise - nový způsob hodnocení výsledků léčby
Název česky Remise - nový způsob hodnocení výsledků léčby
Název anglicky Remission - a New Tool for Assessment of Treatment Efficacy
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, ČLS JEP, 2006, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00016943
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Psychopharmacs; rating scales; remission; psychopathology; quality life
Štítky psychopathology, Psychopharmacs, quality life, rating scales, remission
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 22. 6. 2006 10:49.
Anotace
Rozvoj psychofarmak vedl k vývoji hodnotících škál. Pomocí nich bylo možno definovat lékovou odpověď a remisi. Koncept remise byl nejprve aplikován v oblasti afektivních poruch, v současné době začíná být uplatňován i u schizofrenní poruchy. Podmínkou pro dosažení remise u schizofrenie je dlouhodobá kontinuální léčba antipsychotiky, dobrá kompliance a dostupnost psychosociálních intervencí. Remise u schizofrenie se dnes stává novým cílem léčby a také novým nástrojem pro hodnocení efektu léčby. Kritéria remise již byla úspěšně aplikována v jednoroční studii s dlouhodobě účinným injekčním risperidonem (Constou). Výsledky ukázaly, že udržení remie bylo provázeno dalším zlepšením psychopatologie i kvality života.
Anotace anglicky
The boom of psychopharmacs led to the development of rating scales. These scales made possible to define the treatment response and remission. The concept of remission has been applied in affective disorders for the first time and it starts to be used also in schizophrenic disorders nowadays. In schizophrenia a continuous long-term treatment with antipsychotics, good copliance and availability of psychosocial interventions are necessary conditions for achievemtnt of remission. Remission in schizophrenia is becoming a new aim of treatment and a new tool for assessment of treatment efficacy. The remission criteria have been successfully applied in a 1-year study of long-acting riswith further improvement of psychopathology and quality of life.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 23:24