Detailed Information on Publication Record
2006
Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení
PETRLOVÁ, Jitka, Miroslava BEKLOVÁ, David POTĚŠIL, Vojtěch ADAM, Libuše TRNKOVÁ et. al.Basic information
Original name
Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení
Name in Czech
Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení
Name (in English)
Avidin and streptavidin - ways how they can be determined using electroanalytically techniques
Authors
PETRLOVÁ, Jitka (203 Czech Republic), Miroslava BEKLOVÁ (203 Czech Republic), David POTĚŠIL (203 Czech Republic), Vojtěch ADAM (203 Czech Republic), Libuše TRNKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor), Ladislav HAVEL (203 Czech Republic) and René KIZEK (203 Czech Republic)
Edition
první. Brno, Vyziva zvirat 2006 - PROTEINY, p. 194-200, 400 pp. 2006
Publisher
Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10405 Electrochemistry
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/06:00015747
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
80-7157-954-8
Keywords in English
Avidin; Biotin; streptavidin; electrochemical detection; bacteria Streptomyces avidinii; ELISA
Změněno: 29/6/2006 16:09, Ing. Radka Mikelová, Ph.D.
V originále
Ve dvacátých letech minulého století byl z vaječného bílku ptáků izolován protein avidin (Green, 1990). Je to bazický glykoprotein skládající se ze čtyř podjednotek o celkové molekulové hmotnosti přibližně 58 kDa (isoelektrický bod je 9.5) (Green, 1990). Protein podobných vlastností jako avidin, který byl o pár let později izolován z bakterie (Streptomyces avidinii), byl označen jako streptavidin (Weber, et al., 1989). Tento protein se skládá (stejně jako avidin) ze čtyř podjednotek jeho molekulová hmotnost je přibližně 66 kDa (isoelektrický bod 6.1), přičemž neobsahuje žádné sacharidy ve své molekule oproti avidinu (Wilchek and Bayer, 1990). Zmíněné proteiny získaly své jméno podle dychtivosti (avidity) s jakou se vážou k biotinu (vitamin H). Bylo zjištěno, že disociační konstanta této vazby se pohybuje okolo 10-15 M. Této interakce je využito v mnoha typech avidin-biotinových technologií, jako je imunohistochemie, elektronové mikroskopie, ELISA, DNA hybridizace a konstrukce biosensorů (Cui, et al., 2001, Havran, et al., 2004, Helle, et al., 1991, Kizek, et al., 2005, Lee, et al., 1994, Lin, et al., 1997, Masarik, et al., 2003). U streptavidinu nedochází k nespecifickým vazbám jako tomu je u avidinu. Kromě výše zmíněného bylo teprve zcela nedávno bylo zjištěno, že avidin je toxický pro široké spektrum motýlů, brouků, a dvoukřídlého hmyzu (Kramer, in press 2004, Kramer, et al., 2000, Markwick, et al., 2001, Morgan, et al., 1993). Za účelem bezchemické ochrany rostlin byly navrženy transgenní rostliny využívající biosyntézy avidinu.
In English
Avidin, a minor constituent of egg white from reptiles, amphibians and birds, is a glycosylated and positively charged protein (at neutral pH), which usually forms tetramers. Few years later after discovering of avidin, the protein, whose sequence is evolutionary related to that of avidin, was isolated from bacteria Streptomyces avidinii. Avidin/streptavidin combines selectively with biotin. This interaction has been utilizing in many types of avidin-biotin technologies, such as imunohistochemistry, electron microscopy, ELISA, DNA hybridization and construction of biosensors. Suggesting of advantageous methods for the analysis of the avidin/streptavidin-biotin interaction is need. In this paper we describe the preparation of avidin- and avidin extract-modified CPEs for sensitive avidin detection in solution and in transgenic maize plants. We also describe the detection of streptavidin by means of the electrochemical method.
Links
GP525/04/P132, research and development project |
| ||
MSM0021622412, plan (intention) |
|