2006
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
PETRLOVÁ, Jitka, Veronika ŠUPÁLKOVÁ, H. STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Název česky
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Název anglicky
Investigation of changes in content of capsaicin in different parts of a fruit of capsicum
Autoři
PETRLOVÁ, Jitka (203 Česká republika), Veronika ŠUPÁLKOVÁ (203 Česká republika), H. STAVĚLÍKOVÁ (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika), Radka MIKELOVÁ (203 Česká republika, garant), Aleš HORNA (203 Česká republika), Ladislav HAVEL (203 Česká republika) a René KIZEK (203 Česká republika)
Vydání
první. Praha, Vliv abiotickych a biotických stresoru na vlastnosti rostlin 2006, od s. 41-44, 4 s. 2006
Nakladatel
Ceska zemedelska univerzita v Praze
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10405 Electrochemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/06:00015749
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
ISBN
80-213-1484-2
Klíčová slova anglicky
capsaicin; Capsicum Solanaceae; different cultivars of capsicum; electrochemical detection; HPLC-ED
Štítky
Změněno: 27. 11. 2006 12:09, Ing. Radka Mikelová, Ph.D.
V originále
Kapsaicin je látka obsažená v paprice (Capsicum, Solanaceae), která je zodpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Cílem naší práce bylo studovat změny obsahu kapsaicinu v různých částech (semeník, dolní dužnina, horní dužnina a semínka) plodů různých odrůd paprik (Jubila, Novoselská kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume a Bogyiszloi Vastaghusu). Dále jsme se zaměřili na porovnání získaných výsledků s pálivostí daného druhu papriky. Nejdříve jsme studovali základní elektrochemické chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Zjistili jsme, že stanovovaná látka je elektroaktivní a poskytuje svůj elektrochemický signál při potenciálu okolo 0.6 V. Tyto výsledky jsme následně použili při optimalizaci stanovení kapsaicinu pomocí průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Za našich výsledků vyplývá, že nejvhodnější mobilní fází byla směs acetátového pufru (pH 4) a methanolu v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit naší techniky byl 5 pmolů kapsaicinu na nástřik (5 ul). Optimalizovanou metodu jsme dále použili pro analýzu rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd paprik. Obecně lze z našich výsledků usoudit, že čím je plod papriky pálivější, obsahuje i vyšší koncentraci kapsaicinu.
Anglicky
Capsaicin is a compound contained in capsicum (Capsicum, Solanaceae), which is responsible for pungent effect of this vegetable and increase of secretion of digestive fluid. The aim of the work is to investigate of changes in content of capsaicin in different parts of fruit (ovary, bottom flesh, upper flesh and seeds) of different cultivars of capsicum (Jubila, Novoselska kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume and Bogyiszloi Vastaghusu). Consequently, we aimed on comparison of the content of capsaicin with sharpness of different cultivars of capsicum. Primarily, we investigated a basic electrochemical behaviour of capsaicin using cyclic voltammetry. We found out that the compound of interest is electroactive and give the electrochemical signal at potential of 0.6 V. We utilized these results at optimization of determination of capsaicin by flow injection analysis coupled with electrochemical detector. It clearly follows for the results obtained that the most suitable mobile phase was acetate buffer (pH 4) and methanol in ratio 40:60 (v/v, %). Detection limit was 5 pmol of capsaicin per injection (5 ul). The optimized technique was utilized for analysis of differences of capsaicin content on different cultivars of capsicum. We found out that the content of capsaicin is proportional to sharpness of capsicum.
Návaznosti
GP525/04/P132, projekt VaV |
|