BACHANOVÁ, Veronika. Analýza ukazatelů kvality regulace - aplikace na členské země EU. Národohospodářský obzor. Brno: Ekonomicko-správní fakulta Brno, 2006, roč. 2006, č. 1, s. 3-11. ISSN 1213-2446.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza ukazatelů kvality regulace - aplikace na členské země EU
Název anglicky Comparation of Regulatory Quality indicators - the EU member countries application
Autoři BACHANOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant).
Vydání Národohospodářský obzor, Brno, Ekonomicko-správní fakulta Brno, 2006, 1213-2446.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/06:00016972
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Regulation Regulatory Quality The European Union
Změnil Změnila: doc. Ing. Veronika Hedija, Ph.D., učo 13842. Změněno: 2. 11. 2006 11:21.
Anotace
Posouzní a srovnání výše a kvality regulace je věcí nelehkou. Jednou z možností velmi hrubého vyjádření výše regulace v zemi je srovnání podílu vládních (veřejných) výdajů na hrubém domácím produktu. Nevýhoda tohoto ukazatele ovšem spočívá ve skutečnosti, že nepostihuje veškerá regulační opatření (například cenovou regulaci, pracovně-právní legislativu atd.) a také nezohledňuje jejich kvalitu. Výši a kvalitu regulace můžeme dále posuzovat s užitím speciálních indikátorů regulační kvality, které zohledňují jak výši celkové regulace, tak její kvalitu (např. index ekonomické svobody, kvalita regulace Světové banky). Ať již se rozhodneme regulaci posuzovat jakkoli, jednotlivé ukazatele kvality a výše regulace by měly pro jednotlivé země poskytovat srovnatelné výsledky. Článek je věnován ověření této hypotézy na vzorku 25 členských zemí EU. Dále je zkoumáno, zda s růstem podílu státu v hospodářství kvalita regulace klesá.
Anotace anglicky
The measurement of the regulatory size and quality is very difficult. The size of regulation can be stated through the rate of public expenditures to gross domestic product. We can also use some regulatory quality indicators such as indicator of regulatory quality by the World Bank, indicator of product market regulation by Organization for Economic Co-operation and Development or index of economic freedom by Heritage Foundation. All these indicators of the size or quality of regulation should give very similar results. The aim of this paper is found out if they did. The conclusion is done for 25 the European Union member states.
Návaznosti
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 14:58