MANDELOVÁ, Lucie, Danuše LEFNEROVÁ, Jiří TOTUŠEK, J. TŘÍSKA, N. VRCHOTOVÁ, M. HOUŠKA a J. STROHALM. Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny. In 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie. Brno: NCO NZO, 2006, s. 71-72. ISBN 80-7013-438-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.
Název česky Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny
Název anglicky Inhibition of mutagenity by biological active substances from cruciferous vegetable
Autoři MANDELOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika), J. TŘÍSKA (203 Česká republika), N. VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), M. HOUŠKA (203 Česká republika) a J. STROHALM (203 Česká republika).
Vydání Brno, 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie, od s. 71-72, 2 s. 2006.
Nakladatel NCO NZO
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/06:00031575
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 80-7013-438-0
Klíčová slova anglicky broccoli juice; ames test; micronucleus assay
Štítky Ames test, broccoli juice, micronucleus assay
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D., učo 20828. Změněno: 26. 3. 2010 12:30.
Anotace
Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní.
Anotace anglicky
We investigated inhibition of mutageity AFB1 by broccoli juice treated by high pressure, pasteurization and freezing with the help of Ames test. We also investigated inhibition of mutagenity IQ and MNU by broccoli juice treated by high pressure by micronucleus assay. Broccoli juice decreased mutagenity of MNU and IQ. Also clastogenity AFB1 was decreased in the ames test.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:49