MANDELOVÁ, Lucie, Danuše LEFNEROVÁ, Jiří TOTUŠEK, J. TŘÍSKA, N. VRCHOTOVÁ, M. HOUŠKA a J. STROHALM. Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny. In 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie. Brno: NCO NZO, 2006, s. 71-72. ISBN 80-7013-438-0. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@inproceedings{639046, author = {Mandelová, Lucie and Lefnerová, Danuše and Totušek, Jiří and Tříska, J. and Vrchotová, N. and Houška, M. and Strohalm, J.}, address = {Brno}, booktitle = {29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie}, keywords = {broccoli juice; ames test; micronucleus assay}, language = {cze}, location = {Brno}, isbn = {80-7013-438-0}, pages = {71-72}, publisher = {NCO NZO}, title = {Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.}, year = {2006} }
TY - JOUR ID - 639046 AU - Mandelová, Lucie - Lefnerová, Danuše - Totušek, Jiří - Tříska, J. - Vrchotová, N. - Houška, M. - Strohalm, J. PY - 2006 TI - Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny. PB - NCO NZO CY - Brno SN - 8070134380 KW - broccoli juice KW - ames test KW - micronucleus assay N2 - Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní. ER -
MANDELOVÁ, Lucie, Danuše LEFNEROVÁ, Jiří TOTUŠEK, J. TŘÍSKA, N. VRCHOTOVÁ, M. HOUŠKA a J. STROHALM. Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny. In \textit{29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie}. Brno: NCO NZO, 2006, s.~71-72. ISBN~80-7013-438-0.
|