2006
Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.
MANDELOVÁ, Lucie, Danuše LEFNEROVÁ, Jiří TOTUŠEK, J. TŘÍSKA, N. VRCHOTOVÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.
Název česky
Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny
Název anglicky
Inhibition of mutagenity by biological active substances from cruciferous vegetable
Autoři
MANDELOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika), J. TŘÍSKA (203 Česká republika), N. VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), M. HOUŠKA (203 Česká republika) a J. STROHALM (203 Česká republika)
Vydání
Brno, 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie, od s. 71-72, 2 s. 2006
Nakladatel
NCO NZO
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14510/06:00031575
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
ISBN
80-7013-438-0
Klíčová slova anglicky
broccoli juice; ames test; micronucleus assay
Štítky
Změněno: 26. 3. 2010 12:30, Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D.
V originále
Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní.
Anglicky
We investigated inhibition of mutageity AFB1 by broccoli juice treated by high pressure, pasteurization and freezing with the help of Ames test. We also investigated inhibition of mutagenity IQ and MNU by broccoli juice treated by high pressure by micronucleus assay. Broccoli juice decreased mutagenity of MNU and IQ. Also clastogenity AFB1 was decreased in the ames test.