D 2006

Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.

MANDELOVÁ, Lucie, Danuše LEFNEROVÁ, Jiří TOTUŠEK, J. TŘÍSKA, N. VRCHOTOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny.

Název česky

Inhibice mutagenity působením šťáv a biologicky aktivních látek z brukvovité zeleniny

Název anglicky

Inhibition of mutagenity by biological active substances from cruciferous vegetable

Autoři

MANDELOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika), J. TŘÍSKA (203 Česká republika), N. VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), M. HOUŠKA (203 Česká republika) a J. STROHALM (203 Česká republika)

Vydání

Brno, 29. pracovní dny - Aktuální problematika genetické toxikologie, od s. 71-72, 2 s. 2006

Nakladatel

NCO NZO

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

Genetika a molekulární biologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14510/06:00031575

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

80-7013-438-0

Klíčová slova anglicky

broccoli juice; ames test; micronucleus assay
Změněno: 26. 3. 2010 12:30, Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D.

Anotace

V originále

Sledovali jsme inhibici mutagenity AFB1 působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem, tepelnou pasterací a mražením krátkodobým bakteriálním testem mutagenity(amesův test). Rovněž jsme sledovali inhibici mutagenity IQ a MNU působením brokolicové šťávy ošetřené vysokým tlakem. Brokolicová šťáva ošetřená tlakem vedla po 14ti denní aplikaci v kombinaci s IQ a MNU ke statisticky významnému snížení počtu mikrojader a prokazatelně tak inhibovala klastogenní efekt aplikovaných mutagenů. Z výsledků Amesova testu vyplývá - dle hodnotící škály inhibice mutagenity - silně positivní inhibice mutagenity aflatoxinu B1 působením brokolicové šťávy podrobené vysokotlakému ošetření a pasterizaci, brokolicová šťáva zmrazená inhibuje mutagenitu na stupni pozitivní.

Anglicky

We investigated inhibition of mutageity AFB1 by broccoli juice treated by high pressure, pasteurization and freezing with the help of Ames test. We also investigated inhibition of mutagenity IQ and MNU by broccoli juice treated by high pressure by micronucleus assay. Broccoli juice decreased mutagenity of MNU and IQ. Also clastogenity AFB1 was decreased in the ames test.