D 2006

Doping a hodnotové orientace u vrcholových sportovců adolescentů

SEBERA, Martin, Marie BLAHUTKOVÁ, Viktor PACHOLÍK a Pavlína RALEVSKÁ

Základní údaje

Originální název

Doping a hodnotové orientace u vrcholových sportovců adolescentů

Název anglicky

Doping and Value Orientation of Top Sports of Adolescents

Autoři

SEBERA, Martin (203 Česká republika, garant), Marie BLAHUTKOVÁ (203 Česká republika), Viktor PACHOLÍK (203 Česká republika) a Pavlína RALEVSKÁ (203 Česká republika)

Vydání

Hradec Králové, Optimální působení tělesné zátěže a výživy, od s. 87-93, 8 s. 2006

Nakladatel

PdF UHK

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

Sport a aktivity volného času

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14510/06:00031616

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

80-7041-104-X

Klíčová slova česky

doping; hodnotová orientace; motivace; SPARO

Klíčová slova anglicky

doping; value orientation; sport motivation; SPARO

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 29. 7. 2010 14:50, Mgr. et Mgr. Viktor Pacholík, Ph.D.

Anotace

V originále

Výkon ve vrcholovém sportu je vždy záležitostí několika společných faktorů, zejména sportovní připravenosti organismu k podávání maximálního výkonu a psychologické schopnosti osobnosti zvládat předstartovní, soutěžní a posoutěžní stavy včetně schopnosti aktivně řešit nastalé situace. Vztah ke sportu úzce souvisí s problematikou sportovní motivace, která tvoří široké spektrum motivační struktury sportovně pohybových aktivit zahrnujících zejména přirozenou potřebu pohybu, zdravotní prevenci i individuální seberealizaci. V našem výzkumném šetření jsme zjistili závazné skutečnosti týkající se dopingu u adolescentů kteří se věnují vrcholovému sportu. Pomocí psychologických testů osobnosti SPARO - Dotazníku hodnotových orientací jsme dospěli k závěru, že typ osobnosti a její sportovní výkon závisí na povaze hodnotové orientace sportovce. Rozdíly se jeví i mezi muži a ženami. Nejvíce mladých sportovců kteří se pokusili o dosažení lepších výsledků prostřednictvím použití dopingových látek se pohybovalo v oblasti prožitkových typů. Muži - vrcholoví sportovci jsou spíše utlumeni a pasivní a z obavy další sportovní kariéry a neúspěšné činnosti se pokoušejí zlepšit pomocí dopingu sportovní výkon. Ženy - vrcholové sportovkyně se pohybují spíše v emocionální oblasti a za hlavní příčinou jejich pokusu o zlepšení sportovního výkonu prostřednictvím dopingu označují sníženou sebedůvěru úzkostnost a deprese.

Anglicky

In our experimental search we determinate serious matters relevant to dope of adolescents who apply top sport. By the help of psychological personages test SPARO - Questionnaire of Value Orientation we conclude that type of personages and his sports achievement depends on character of value orientation of sportsmen. There are difference among men and woman. Mostly young sportsmen, who tried to achieve better result by means of using doping matters, was from the area of enjoyment (experience) type of sport. Men are rather suppressed and passive and they tempt to improve their sports achievement by the help of dope from anxiety of further sports careers and unsuccessful activities. Ladies, top sportswoman, move rather in emotive areas and they denote lowered self-reliance and depression as a reason their attempt to improve sports achievement by means of doping.