KOMÁREK, Vladimír, Pavla STOPKOVÁ, Josef SUCHOPÁR, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Ondřej ZENDULKA a Zdeněk KUČERA. Acidum valproicum/natrii valproas. Remedia. Praha: Nakladatelství a vydavatelství Remedia, 2006, ročník XVI, 1/2006, s. 14-26, 12 s. ISSN 0862-8947.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Acidum valproicum/natrii valproas
Název česky Acidum valproicum/natrii valproas
Název anglicky Acidum valproicum/natrii valproas
Autoři KOMÁREK, Vladimír, Pavla STOPKOVÁ, Josef SUCHOPÁR, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ, Ondřej ZENDULKA a Zdeněk KUČERA.
Vydání Remedia, Praha, Nakladatelství a vydavatelství Remedia, 2006, 0862-8947.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky valproic acid; valproate sodium; epilepsy; bipolar depression; migraine prevention
Štítky bipolar depression, epilepsy, migraine prevention, valproate sodium, valproic acid
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PharmDr. Lucia Zendulková Zahradníková, Ph.D., učo 169480. Změněno: 7. 12. 2006 14:59.
Anotace
Kyselina valproová a její sodná sůl jsou látky se širokým antikonvulzivním spektrem účinku zahrnujícím parciální a generalizované epileptické záchvaty i některé speciální epileptické syndromy. Tato látka je též schválena k léčbě manických fází u bipolární deprese a k prevenci zachvatů migrény. Na široké terapeutické aktivitě valproatu se podílí více mechanismů, které působí na úrovni neurotransmiterů, jejich druhých poslů i transkripčních faktorů a genové exprese. Kyselina valproová/valproat sodný se rychle vstřebává, prodělává značný jaterní metabolismus, váže se poměrně ve vysokém procentu na plazmatické bílkoviny. Eliminace probíha ledvinami.ň, biologický poločas se pohybuje v rozmezí 8-20 hodin. Komplikací během léčby může být hepatotoxické a teratogenní působení. Kyselina valproová neindukuje aktivitu jaterních enzýmů. Dávkovaní je přísně individuální, obvykle se pohybuje mezi 20-30 mg/kg/den.
Anotace anglicky
Valproic acid and valproate sodium are substances with anticolvulsive effect to broad spectrum of epileptic seizures including partial and generalised seizures as well as special epileptic syndromes. These compounds are also approved for the treatment af manic phases of bipolar depression and prevention of migraine attacks. For the broad spectrum of effects are responsile various mechanism of action an the neurotransmitter level, their second messengers, transcription factors and gene expression. These substances are rapidly absorbed, metabolised in the liver and bound to plasma proteins. Elimination is mainly into the urine, half life varies between 8-20 hours. Hepatotoxicity and teratogenicity can lead to the serious complications during the treatment. There is no induction of hepatic enzymes. The dose is individually titrated, normaly ranges between 20-30,g/kg/day.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 07:14