LUŽNÝ, Dušan. Engaged Buddhism in the West: an Example of the Acculturation of Buddhism in the Globalized Society. In The Ecological Problems and Spiritual Traditions of the Peoples of the Baikal Region. 1. vyd. Ulan-Ude: Izd-vo GUZ. s. 45-49. ISBN 5-98582-041-6. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Engaged Buddhism in the West: an Example of the Acculturation of Buddhism in the Globalized Society
Název česky Angažovaný buddhismus na Západě: případ akulturace buddhismu v globalozované společnosti
Autoři LUŽNÝ, Dušan (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Ulan-Ude, The Ecological Problems and Spiritual Traditions of the Peoples of the Baikal Region. od s. 45-49, 5 s. 2006.
Nakladatel Izd-vo GUZ
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00015892
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 5-98582-041-6
Klíčová slova anglicky buddhism in the West - acculturation - engaged Buddhism
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Dušan Lužný, Dr., učo 492. Změněno: 29. 3. 2010 11:54.
Anotace
Globalization with all its consequences is the main factor of a number of processes in economic, political, social and religious areas. Engaged Buddhism is one of the attempts to find adequate answers to changes brought about by globalization. Within the history of Buddhism this is a specific phenomenon, representing a distinct interest in the problems of everyday life, which were often overlooked by Buddhists in the past. An important aspect, largely determining the form of todays engaged Buddhism, is not only the spread of western culture to traditionally Buddhist countries, but also the growth of popularity of Buddhism within the western culture. Here Buddhism begins to adopt a new form and it may be expected that its socially committed part will grow stronger and will play a significant role in the formation of the specifically western (or global) shape of Buddhism in the following years. The constitutive core of this process will probably become the quest to find answers to serious moral questions of contemporary global culture, whose basic feature is the tension between the growing fragmentariness and individuality on the one hand, and mutual interconnection and dependence on the other hand. In such world, an individual is faced with qualitatively new moral problems, problems that boost the formation of socially committed movement within the framework of contemporary Buddhism.
Anotace česky
Globalizace se všemi svými důsledky je hlavním faktorem řady procesů v ekonomické, politické, sociální i náboženské oblasti. Jednou ze snah o nalezení adekvátní odpovědi na změny, které globalizace přináší, je i angažovaný buddhismus. V dějinách buddhismu jde o specifický fenomén, který znamená razantnější příklon k problémům každodennosti, které buddhisté dříve často přehlíželi. Důležitým aspektem, jenž v mnohém určuje podobu dnešního angažovaného buddhismu, je nejen šíření prvků západní kultury do tradičně buddhistických zemí, ale především růst popularity buddhismu v rámci samotné západní kultury. Zde buddhismus začíná získávat novou podobu a lze předpokládat, že jeho sociálně angažovaná část bude v nejbližších letech sílit a bude hrát nezanedbatelnou úlohu při vytváření specificky západní (resp. globální) podoby buddhismu. Je pravděpodobné, že konstitutivním jádrem tohoto procesu bude hledání odpovědí na závažné morální otázky soudobé globální kultury, jejímž základním znakem je napětí mezi vzrůstající neuspořádaností a partikulárností na jedné straně a vzájemnou provázaností a závislostí na straně druhé. Jedinec je pak v tomto světě konfrontován s kvalitativně novými morálními problémy; s takovými problémy, které posilují formování sociálně angažovaného hnutí v rámci dnešního buddhismu.
Návaznosti
GA401/03/1553, projekt VaVNázev: Orientalismus a jeho vliv na konverzi k asijským náboženstvím: akulturace buddhismu a hinduismu v České republice
Investor: Grantová agentura ČR, Orientalismus a jeho vliv na konverzi k asijským náboženstvím: akulturace buddhismu a hinduismu v České republice
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:53