ŘÍHA, Zdeněk. Electronic passports. In EurOpen XXIX. konference - sborník příspěvků. první. Plzeň: EurOpen.CZ, 2006, s. 5-14. ISBN 80-86583-11-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Electronic passports
Název česky Elektronické pasy
Autoři ŘÍHA, Zdeněk (203 Česká republika, garant).
Vydání první. Plzeň, EurOpen XXIX. konference - sborník příspěvků, od s. 5-14, 10 s. 2006.
Nakladatel EurOpen.CZ
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Sborník konference
Kód RIV RIV/00216224:14330/06:00028944
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 80-86583-11-2
Klíčová slova anglicky eletronic passports; biometrics; digital signatures; basic access control
Štítky basic access control, biometrics, digital signatures, eletronic passports
Změnil Změnil: Ing. Mgr. et Mgr. Zdeněk Říha, Ph.D., učo 2514. Změněno: 29. 3. 2010 16:24.
Anotace
The main potential advantage of electronic (or biometric) passports is increased security. This will only be effective in longer term as it will take some time to equip borders with the necessary verification technology. Moreover it is expected that counterfeiters will focus on older passports whose validity has not been restricted by the introduction of electronic passports and on passports of countries which have not yet introduced electronic passports. It is also probable that it will not be possible to verify every person crossing the border biometrically, but only in random (or otherwise selected) cases/flights etc. In any case electronic passports make counterfeiting more difficult and biometric passports also make the misuse of lost/stolen passports more difficult, which is good news not only for governmental institutions, but also for every passport holder.
Anotace česky
Elektronický pas vypadá na pohled stejně jako pas klasický - neelektronický, rozdíl je však v tom, že v elektronickém pase je umístěn bezkontaktní čip, který obsahuje údaje o držiteli pasu a vydávající instituci. Technickou specifikaci pasů má na starost Organizace pro civilní letectví (ICAO), která vydala standardy v této oblasti. ICAO zatím nestanovila povinnost začít vydávat elektronické pasy a nechává toto rozhodnutí na vydávajících státech. Situaci v Evropské unii však upravila Evropská komise, která rozhodla, že nejpozději od 28. srpna 2006 musí státy EU začít vydávat elektronické pasy. Elektronické pasy jsou tedy realitou i v České republice. Hlavním důvodem zavedení elektronických pasů je jejich vyšší bezpečnost. Integrita dat uložených v čipu je chráněna digitálním podpisem, proti kopiím dat se lze bránit aktivní autentizací a pro ověření, zda pas opravdu patří jeho současnému držiteli, jsou v pase uložena biometrická data (nejprve pouze fotografie, což není nijak revoluční, ale později to budou také otisky prstů).
Návaznosti
GA102/06/0711, projekt VaVNázev: Kryptografické generátory náhodných a pseudonáhodných čísel
Investor: Grantová agentura ČR, Kryptografické generátory náhodných a pseudonáhodných čísel
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 19:17