OTAVA, Jiří a Josef HAVÍŘ. Apparent contradiction between tectonics and deposition in overturned strata - a case study from the "Moravian Culm" (Czech Republic). Geological Quarterly. Warszawa, 2006, roč. 50, č. 3, s. 391-394. ISSN 1641-7291.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Apparent contradiction between tectonics and deposition in overturned strata - a case study from the "Moravian Culm" (Czech Republic)
Název česky Zdánlivý rozpor mezi tektonikou a sedimentací v překocených vrstvách - případová studie z "moravského kulmu" (Česká republika)
Autoři OTAVA, Jiří (203 Česká republika) a Josef HAVÍŘ (203 Česká republika, garant).
Vydání Geological Quarterly, Warszawa, 2006, 1641-7291.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.846
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00017418
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000241142300008
Klíčová slova anglicky Culm facies; Variscan folding; slumping; stratigraphical polarity
Štítky Culm facies, slumping, stratigraphical polarity, Variscan folding
Změnil Změnil: Mgr. Josef Havíř, Dr., učo 2127. Změněno: 1. 11. 2006 11:09.
Anotace
An apparent contradiction between structural and sedimentological indications commonly used for discrimination of the overturned and non-overturned beds during geological mapping was found at Paršovice, a site situated in the easternmost part of the European Variscides. This outcrop of folded Lower Carboniferous siliciclastic rocks of the "Culm facies" lies on the NE margin of the Bohemian Massif, in the SE part of the Maleník Block (Moravia, Czech Republic). At the same site, a slump-related isoclinal fold was found. The apparent contradiction between structural (relation of cleavage and bedding) and sedimentological (flute casts on bed soles) indications is explained by a combination of successive phases of slump- and tectonically-related folding.
Anotace česky
Na lokalitě Paršovice, situované v nejvýchodnější části evropských Variscid, byl pozorován zdánlivý rozpor mezi strukturními a sedimentologickým indikátory běžně užívanými pro rozlišení překocených a nepřekocených vrstev při geologickém mapování. Tento výchoz zvrásněných spodnokarbonských siliciklastik "kulmské facie" leží na sv. okraji Českého masivu, v jv. části bloku Maleníku (Morava , Česká republika). Na stejné lokalitě byly nalezeny izoklinální skluzové vrásy. Zdánlivý rozpor mezi strukturními (vztah kliváže a vrstevnatosti) a sedimentologickými (proudové stopy na vrstevních plochách) indikátory je vysvětlen kombinací skluzového a následného tektonického vrásnění.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:11