VÁVROVÁ, Andrea, Ludmila TVRZOVÁ, Zbyněk ZDRÁHAL, Ondrej ŠEDO, Matej LEXA a Pavel ŠVEC. Využití MALDI-MS pro identifikaci Pseudomonas spp. In Tomáškovy dny mladých mikrobiologů. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití MALDI-MS pro identifikaci Pseudomonas spp.
Název česky Využití MALDI-MS pro identifikaci Pseudomonas spp.
Název anglicky The use of MALDI-MS for typing Pseudomonas spp.
Autoři VÁVROVÁ, Andrea (203 Česká republika), Ludmila TVRZOVÁ (203 Česká republika, garant), Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika), Ondrej ŠEDO (203 Česká republika), Matej LEXA (703 Slovensko) a Pavel ŠVEC (203 Česká republika).
Vydání Tomáškovy dny mladých mikrobiologů, 2006.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00017426
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Pseudomonas rapid typing mass spectrometry biomarker MALDI TOF MS
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr., učo 34759. Změněno: 9. 4. 2010 13:42.
Anotace
Bakterie rodu Pseudomonas jsou hojně zastoupeny v životním prostředí, potravinách a klinickém materiálu. Jeho hlavní význam spočívá v přítomnosti enzymatických drah uplatňujících se v biodegradaci a geochemických cyklech. Bakterie tohoto rodu jsou často izolovány z humánního a veterinárního klinického materiálu jako etiologické agens široké škály infekcí, včetně infekcí nozokomiálních a systémových. Klasifikace a identifikace izolátů z prostředí je problematická vzhledem k heterogenitě a genetické proměnlivosti v rámci rodu. Analýza celobuněčných preparátů metodou hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí a ionizací za účasti matrice při měření délky letu ionizovaných části (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time of Flight, MALDI-TOF MS)je metoda, která se v současnosti začíná využívat pro typizaci a identifikaci mikroorganismů. Využívá specifických peptidových a proteinových profilů jednotlivých izolátů. Cílem naší práce bylo optimalizovat kultivaci, přípravu vzorku a podmínky pro hmotnostní analýzu. Z analýz byla získávána spektra proteinových a peptidových píků, která byla zpracovávána softwarem vyvinutým oddělením informačních technologií při fakultě informatiky Masarykovy univerzity. Zpracování dat umožnilo identifikaci a kvantifikaci píků, výpočet podobnosti mezi proteinovými spektry a klasifikaci vzorků. Výsledky metody byli porovnávány s výsledky jiných taxonomických metod. Podařilo se optimalizovat provedení MALDI TOF-MS pro analýzu bakterií rodu Pseudomonas a potvrdit jejich využitelnost v typizaci. Hlavními výhodami metody jsou vysoce reprodukovatelná spektra, rychlost analýzy a práce s malým objemem vzorku. Práce je podporována projekty MSM 0021622413.
Anotace anglicky
Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time of Flight, MALDI-TOF MS, is useful method in classification of environmental and clinical isoaltes of bacteria of teh genus Pseudomonas.
Návaznosti
LC06034, projekt VaVNázev: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 16:29