DALAJKA, Jiří a Lenka LACINOVÁ. Vliv konfliktů mezi rodiči na formování víry ve spravedlnost u patnáctiletých. Stará Lesná: Sociálne procesy a osobnosť, 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv konfliktů mezi rodiči na formování víry ve spravedlnost u patnáctiletých
Název anglicky Parental conflict influence on shaping belief in a just world in fifteen-year-olds
Autoři DALAJKA, Jiří (203 Česká republika, garant) a Lenka LACINOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Stará Lesná, 2006.
Nakladatel Sociálne procesy a osobnosť
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00017512
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Parental conflict; Distributive Justice; Belief in Just World
Štítky Belief in Just World, Distributive Justice, Parental conflict
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Dalajka, Ph.D., učo 9813. Změněno: 8. 11. 2006 09:22.
Anotace
Koncepce víry ve spravedlnost je založena na předpokladu, že lidé mají potřebu vnímat svět jako spravedlivý, kde dostanou to, co si zaslouží. K základním funkcím tohoto konceptu Víry ve spravedlivý svět patří pozitivní vztah k duševnímu zdraví, zvládání zátěžových situací, či podpora výkonového chování a orientace na budoucnost. Tato empirická studie mapuje podobu konceptu víry ve spravedlnost ve vývojové fázi adolescence a to v souvislosti s percepcí manželského konfliktu patnáctiletými respondenty. Ke zjišťování konfliktů mezi rodiči je použit český překlad CPIC (The Children's Perception of Interparental Conflict Scale). Pro měření víry ve spravedlivý svět bylo použito českého překladu baterie tří škál GBJW (The General Belief in a Just World Scale), PBJW (The Personal Belief in a Just World Scale) a UJWB (General Belief in an Unjust World Scale). Výsledky potvrdily vliv konfliktů mezi rodiči především v dimenzích Četnost, Intenzita a Řešení na osobní víru ve spravedlivý svět (PBJW) a víru v nespravedlivý svět (UJWB) u patnáctiletých dívek.
Anotace anglicky
This empirical study examines the form of belief in a just world in the development stage of adolescence, specifically in relation to perceptions of parental conflict.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 27. 9. 2024 00:50