JANYŠKOVÁ, A, Š KONEČNÝ, D ZEMAN a A MOTTLOVÁ. Sebehodnocení a tělesné sebepojetí obézních žen a mužů. 52, 11. Brno: Medica Healthworld, 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sebehodnocení a tělesné sebepojetí obézních žen a mužů
Název anglicky General Self-Esteem and Body-Esteem in Obese Women and Men
Autoři JANYŠKOVÁ, A (203 Česká republika, garant), Š KONEČNÝ (203 Česká republika), D ZEMAN (203 Česká republika) a A MOTTLOVÁ (703 Slovensko).
Vydání 52, 11. Brno, 2006.
Nakladatel Medica Healthworld
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Audiovizuální tvorba
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00017638
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky obesity; self-esteem; body-esteem; physical self-concept
Štítky body-esteem, obesity, physical self-concept, self-esteem
Změnil Změnil: Mgr. Štěpán Konečný, Ph.D., učo 20614. Změněno: 27. 6. 2008 11:39.
Anotace
Studie popisuje vztah mezi doménami tělesného sebepojetí a sebehodnocením u obézních žen a mužů. Výzkumu se zúčastnilo 72 obézních osob, z toho 53 žen a 19 mužů, ve věku 17 – 71 let (průměrný věk činí 45 let). Zjistili jsme, že ženy se ve všech zkoumaných subdoménách tělesného sebepojetí považují za nekompetentní, muži se považují za schopné ve sportovní kompetenci a fyzické síle; celkově se obézní nejníže posuzují na škále atraktivita. Všichni obézní jsou se svým tělem nespokojeni, chtěli by být štíhlejší, než jak se vnímají. Současný ideál tělesné krásy percipují jako výrazně štíhlejší než svůj osobní ideál, kterého by chtěli sami dosáhnout. Ukázalo se, že pro sebehodnocení obézních žen je důležité vážit si svého tělesného Já, přičemž nejtěsněji ze sledovaných subdomén tělesného sebepojetí s fyzickou sebeúctou korelují fyzická síla a fyzická kondice. U mužů se neprokázala souvislost mezi sebehodnocením a fyzickou sebeúctou.
Anotace anglicky
This study examines the relationships between domains of physical self-concept and self-esteem in a sample of obese women and men. The research is based on 72 participating obese individuals, 53 women and 19 men, aged 17–71 years (the average age was 45 years). We found that women judge their competence to be low in all the studied domains of physical self-concept while men consider themselves competent in sport and physical strength. The lowest values for both sexes emerged in the domain of physical attractiveness. All obese individuals are dissatisfied with their body – they would like to be slimmer than their perception of proper body size. They perceive the contemporary ideal of beauty to be thinner than their subjective physical ideal that they would like to achieve. The results show that respect for the physical self is important for womens self-esteem, and the closest relationship was found between body-esteem and physical strength or physical condition. Mens self-esteem seems to be independent on the body-satisfaction.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 03:51