BARTOŠOVÁ, Michaela. Věřící singles ve světle měnících se forem praktikování víry a individualizace ve sféře náboženství. Gender, rovné příležitosti, výzkum. Praha: Sociologický ústav Akademie věd ČR, 2006, roč. 7, č. 1, s. 15-19. ISSN 1213-0028.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Věřící singles ve světle měnících se forem praktikování víry a individualizace ve sféře náboženství
Název anglicky Religious Singles in the Light of Changing Forms of Religious Practices and Individualization in the Religious Sphere
Autoři BARTOŠOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant).
Vydání Gender, rovné příležitosti, výzkum, Praha, Sociologický ústav Akademie věd ČR, 2006, 1213-0028.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00017822
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Sociology of Family; Singles; Christianity; Individualization; Qualitative Research
Štítky Christianity, Individualization, qualitative research, singles, Sociology of Family
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Kvapilová Bartošová, Ph.D., učo 15183. Změněno: 11. 12. 2006 17:20.
Anotace
Přestože je fenomén singles u nás prozatím spíše opomíjen, zdá se být jedním z nejzřetelnějších projevů probíhajících změn ve sféře partnerských vztahů a soukromé sféře v současné české společnosti. Kvalitativní výzkum byl zaměřen na ekonomicky nezávislé, dosud nesezdané mladé lidi (25–33 let), kteří žijí sami a hlásí se ke katolické církvi. Kategorie věřících singles se ukázala být zajímavá pro svou vnitřní rozporuplnost, která plyne ze snahy těchto žen a mužů příliš se nevzdálit křesťanskému ideálu v oblasti partnerských vztahů a rodiny a zároveň potřeby nezávislosti a rozvíjení vlastní individuality. Zatímco ve většinové společnosti se stále častěji prosazují alternativní partnerské vztahy, které mladým singles nahrazují tradiční vztah směřující k dlouhodobosti a závazku, věřící singles řeší svou samotu mimo jiné příklonem k víře a náboženství. Výzkum ukázal důležitost náboženství jako „symbolického celku“, který je schopen vysvětlit každodenní zkušenost věřících lidí a pomáhá vyrovnávat se se složitými životními situacemi, včetně singlovství.
Anotace anglicky
The study, while applying the qualitative method, is focused on financially self-sufficient young people (25–33), who live alone and belong to the Catholic Church. Through qualitative interviews and their following analysis the group of religious singles is specified. This category appears to be interesting for its internal incongruity, which results from the tendency of these people not to seclude from the Christian ideal in the area of intimacy and family and, at the same time, from the need of independence and development of themselves. While in the mainstream part of society alternative partner relationships come extensively into play which enables young singles to substitute traditional relationships directed towards a long-term engagement, religious singles solve their loneliness among other things by attaching themselves to faith and religion. The research has shown the importance of religion as a „symbolic universe“, which is capable of explaining everyday experience of believers and assisting them in dealing with complicated life situations including singlehood.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 09:42