TÓTHOVÁ, Andrea, Josef BRYJA, Petr BEJDÁK a Jaromír VAŇHARA. Molecular markers used in phylogenetic studies of Diptera with a methodological overview. Acta Universitatis Carolinae. Praha: Univerzita Karlova, 2006, roč. 50, 1-2, s. 125-133. ISSN 0001-7132.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Molecular markers used in phylogenetic studies of Diptera with a methodological overview
Název česky Molekulární markery použity v studiu dvoukřídlích s metodickým souhrnem
Autoři TÓTHOVÁ, Andrea (703 Slovensko, garant), Josef BRYJA (203 Česká republika), Petr BEJDÁK (203 Česká republika) a Jaromír VAŇHARA (203 Česká republika).
Vydání Acta Universitatis Carolinae, Praha, Univerzita Karlova, 2006, 0001-7132.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00017828
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Diptera molecular markers phylogeny
Štítky Diptera molecular markers phylogeny
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: RNDr. Andrea Špalek Tóthová, Ph.D., učo 75909. Změněno: 12. 12. 2006 15:42.
Anotace
The use of DNA analysis permits to resolve many taxonomic and phylogenetic problems at different levels. In this study, we try to give a summary of used genetic markers on different taxonomic levels in the phylogenetic study of Diptera and a methodical overview of the laboratory methods. The gene choice is of crucial importance. Some of the gene markers are applicable in a wide range of taxonomic levels in the Diptera flies (16S, COI, 18S, tRNA-leucine), other are limited to lower (subgeneric or intraspecific) level (cytB). Within the gene choice, the proper DNA extraction is also very important task, what works upon a success of the whole process.
Anotace česky
Používanie analýz DNA umožňuje riešiť taxonomické a fylogenetické problémy na rôznych úrovniach. Táto práca podáva prehľad v súčasnosti používaných genetických markerov pri štúdiu dvojkrídleho hmyzu. Výber vhodného génu pri riešení daného taxonomického problému má kľúčovú úlohu pre zaistenie kvalitného a realistického výsledku. Mnohé z génov sú použiteľné na rôznych taxonomických stupňoch (16S, COI, 18S), iné sú obmedzené na výlučne na nižšie (medzi- a vnútrodruhové analýzy) (cytB). Okrem prehľadu používaných génových markerov práca podáva prehľad laboratórnych metód použitých pri extrakcii i optimalizovaní PCR reakcií. Sú tu uvedené limitujúce podmienky extrahovania DNA i predbežné výsledky analýz vybraných skupín dvojkrídlovcov. V súčasnosti bežiaci výskum je zameraný na rekonštrukciu fylogenetických vzťahov v čeľadiach Stratiomyidae, Ceratopogonidae, Tachinidae a Simuliidae. Na riešenie rôznych taxonomických problémov boli vybrané viaceré genetické markery (16S, 28S, COI, cytB). Počas extrakcie DNA sme narazili na niekoľko limitujúcich faktorov, ako je napr. vek sušeného materiálu, extrakcia bez použitia tekutého dusíku, atď. K dispozícii bolo okolo 100 parciálnych sekvencií dvojkrídlovcov (v súčasnej dobe je to už vyše 300 sekvencií), ktoré budú využité k rekonštrukcii fylogenetických vzťahov v rámci jednotlivých čeľadí použitím metód „maximum parsimony“, „neighbour-joining“ a „maximum likelihood“, prípadne ďalších.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 11. 7. 2024 22:22