HLOUŠKOVÁ, Lenka. A Model of School Culture Development. In Dealing with Diversity a Key Issue for Educational Management. Brno: Masarykova univerzita, 2006, s. 61-64. ISBN 80-210-4090-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A Model of School Culture Development
Název česky Model rozvoje kultury školy
Autoři HLOUŠKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Dealing with Diversity a Key Issue for Educational Management, od s. 61-64, 4 s. 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00017862
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-210-4090-4
Klíčová slova anglicky school culture; school culture developmet
Štítky school culture, school culture developmet
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Hloušková, Ph.D., učo 6906. Změněno: 26. 3. 2010 16:56.
Anotace
My model of school culture development is based on the analysis of research reports or information on studies in school culture as published in the last ten years or so. The analysis of the studies was instigated by the question of how researchers construct the subject of their research, namely school culture. In turned out that two ways of cunstructing school culture can be identified: school culture is either seen through ideas about school the school has its culture, or is constructed upon contemplations on culture the school as culture. My model of school culture development combines both options, pointing out that school culture development must take into consideration both the ideas about the school as a whole (including its specific way of life) and the typical characteristics of its operation (activities, shared meanings and values, ideas and constructs). The model can be characterized as cyclic, with the following phases: diagnosis and reflection of the actual situation, planning, implementation and institutionalization, and evaluation.
Anotace česky
Model rozvoje kultury školy vychází z analýzy výzkumných zpráv nebo sdělení o výzkumech na téma kultury školy, které byly publikovány zhruba v posledních deseti letech. Analýza výzkumů; byla vedena otázkou: jak výzkumníci konstruují předmět svého výzkumu - kulturu školy. Ukázalo se, že lze identifikovat dva způsoby konstruování kultury školy. Kultura školy je vnímána buď na základě představ o škole a to jako škola má kulturu, nebo je konstruována na základě uvažování o kultuře a tp jako škola jako kultura. Model rozvoje kultury školy spojuje obě varianty a zdrazuje, že při rozvoji kultury školy je nutné brát v úvahu jak představy o škole jako celku včetně jejího specifického způsobu života), tak typické charakteristiky jejího fungování (činnosti, sdílené významy a hodnoty, představy a konstrukty). Model můžeme charakterizovat jako cyklický model s následujícími fázemi: impulz ke změně, diagnóza a reflexe daného stanu, plánování, implementace a institucionalizace, evaluace.
Návaznosti
GA406/01/1078, projekt VaVNázev: Kultura české školy a strategie jejího rozvoje
Investor: Grantová agentura ČR, Kultura české školy a strategie jejího rozvoje
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:21