KOLEJKA, Jaromír a Zdeněk HOTAŘ. Geoinformation technology as a basic instrument for planning landscape revitalization after mining. Online. In Conference Proceedings: The Extractive Industry and the Environment in Central Europe (EIECE 2006). 1. vyd. Brno: Těžební unie, 2006. s. 219-229. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geoinformation technology as a basic instrument for planning landscape revitalization after mining
Název česky Geoinformační technologie jako základní nástroj pro přípravu revitalizace krajiny po těžbě
Autoři KOLEJKA, Jaromír a Zdeněk HOTAŘ
Vydání 1. vyd. Brno, Conference Proceedings: The Extractive Industry and the Environment in Central Europe (EIECE 2006), od s. 219-229, 11 s. 2006.
Nakladatel Těžební unie
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 20700 2.7 Environmental engineering
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky mining - landscape - GIT - laser scanning - 3D models - alternatives
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 2. 1. 2007 17:16.
Anotace česky
Soubor soudobých geoinformačních technologií zahrnuje nástroje geoinformačních systémů (GIS), dálkového průzkumu Země (DPZ) a globálního polohovacího systému (GPS). Podpůrnými technologiemi jsou zařízení pro sběr geodat na zemském povrchu nebo na leteckých či družicových nosičích. Integrované využití uvedených technologií a jejich nástrojů umožňuje v reálném čase vytvoření velmi přesné územní dokumentace původní těžební plochy (geodetickými a fotogrammetrickými metodami, pozemním a leteckým laserovým snímáním) ve 2D a 3D modelech, které lze doplňkovými postupy (digitální fotografií) upravit do fotorealistické podoby. V technologii GIS a ve spolupráci s projekční technologií CAD lze vytvořit alternativní projekty budoucí úpravy revitalizované těžební plochy. Ty lze opět realizovat ve 2D nebo 3D fotorealistickém modelu (včetně detailního vzhledu vegetačních úprav) v systémech GIS. Porovnáním kteréhokoliv digitálního projektu s digitálním modelem současné reality lze odvodit technické, resp. realizační aspekty realizace, odhadnout časové a materiální investice, navrhnout plán realizace po jednotlivých krocích. Vlastní technickou realizaci lze opět velmi efektivně podřídit moderním navigačním technologiím, které povedou zemní techniku (gradery, scapery,...) přesně v intencích projektu, takže bude zaručen soulad projektu a výsledného díla. Výhodnou, nejen projekční a realizační, je využití uvedených technologií k prezentaci záměru veřejnosti ve fotorealistické podobě, což má mimořádný efekt v průběhu připomínkového a schvalovacího období a nabízí flexibilní reakci na veškeré podněty. Celkově rovněž půjde o materiálově a časově velmi výhodné řešení projekčních i realizačních prací, které nabídne více alternativ řešení, vesměs přístupných úpravám v reálném čase a spolehlivé dodržení projekčních parametrů v průběhu vlastní revitalizace těžebního území.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 03:34