2006
Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products
RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Petra NĚMCOVÁ a Daniel HORÁKZákladní údaje
Originální název
Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products
Název česky
Využití dvoufázového vodného systému a pevných magnetických hydrofilních částic k izolaci DNA v kvalitě pro PCR z mléčných výrobků
Autoři
RITTICH, Bohuslav (203 Česká republika, garant), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Petra NĚMCOVÁ (203 Česká republika) a Daniel HORÁK (203 Česká republika)
Vydání
Innsbruck, 26th International symposium on Separation of Proteins, Peptides and Polynucleotides, od s. 76-76, 1 s. 2006
Nakladatel
Dechema
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Rakousko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/06:00016211
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
Bifidobacterium; Dairy products; Identification; PCR; P(HEMA-co-EDMA) magnetic particles; Two-phase system
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 5. 1. 2007 18:22, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.
V originále
The identification of bacteria in real samples implies several steps: preparation of PCR-ready DNA and identification of bacterial strains by PCR. In some samples of dairy products the sensitivity of PCR was decreased due to the presence of PCR inhibitors. In these cases PCR-ready DNAs were isolated using an aqueous two-phase system, composed of 16 % (w/v) PEG 6000, NaCl and solid magnetic hydrophilic (P(HEMA-co-EDMA)) microspheres containing carboxyl groups. The method developed was applied for isolation of PCR-ready DNA from Bifidobacterium cells in some dairy products (different yoghurt samples). PCR was performed using PbiF1 and PbiR2 primers which enable amplification of a 914 bp long DNA fragment specific to the Bifidobacterium genus (Roy and Sirois, 2000). PCR products were detected using electrophoresis in 1.5 % agarose gel in TBE buffer.
Česky
Identifikace bakterií v reálných vzorcích zahrnuje několik kroků: přípravu DNA v kvalitě pro PCR a identifikaci bakteriálních kmenů pomocí PCR. V některých vzorcích mléčných výrobků citlivost PCR byla snížena přítomností PCR inhibitorů. V techto případech byla DNA v čistotě vhodné pro PCR izolována pomocí dvoufázového vodného systému, který se skládal z 16 % PEG 6000, NaCl a magnetických hydrofilních mikročástic (P(HEMA-co-EDMA)obsahujících karboxylové skupiny. Vyvinutý postup byl použit pro izolaci DNA z buněk bifidobakterií v některých mléčných výrobcích (rozdílné druhy jogurtů). PCR byla provedena s použitím PbiF1 a PbiR2 primerů, které při amplifikaci poskytují914 bp dlouhý fragment specifický pro bifidobakterie (Roy and Sirois, 2000). PCR produkty byly detekovány elektroforézou na 1,5 % garózovém gelu v TBE pufru.
Návaznosti
GA203/05/2256, projekt VaV |
| ||
MSM0021622415, záměr |
| ||
1G46045, projekt VaV |
| ||
1G57037, projekt VaV |
|