D 2006

Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products

RITTICH, Bohuslav, Alena ŠPANOVÁ, Petra NĚMCOVÁ a Daniel HORÁK

Základní údaje

Originální název

Use of an aqueous two-phase system and solid magnetic hydrophilic particles for isolationof PCR-ready DNA from dairy products

Název česky

Využití dvoufázového vodného systému a pevných magnetických hydrofilních částic k izolaci DNA v kvalitě pro PCR z mléčných výrobků

Autoři

RITTICH, Bohuslav (203 Česká republika, garant), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Petra NĚMCOVÁ (203 Česká republika) a Daniel HORÁK (203 Česká republika)

Vydání

Innsbruck, 26th International symposium on Separation of Proteins, Peptides and Polynucleotides, od s. 76-76, 1 s. 2006

Nakladatel

Dechema

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Rakousko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/06:00016211

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

Bifidobacterium; Dairy products; Identification; PCR; P(HEMA-co-EDMA) magnetic particles; Two-phase system

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 5. 1. 2007 18:22, doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc.

Anotace

V originále

The identification of bacteria in real samples implies several steps: preparation of PCR-ready DNA and identification of bacterial strains by PCR. In some samples of dairy products the sensitivity of PCR was decreased due to the presence of PCR inhibitors. In these cases PCR-ready DNAs were isolated using an aqueous two-phase system, composed of 16 % (w/v) PEG 6000, NaCl and solid magnetic hydrophilic (P(HEMA-co-EDMA)) microspheres containing carboxyl groups. The method developed was applied for isolation of PCR-ready DNA from Bifidobacterium cells in some dairy products (different yoghurt samples). PCR was performed using PbiF1 and PbiR2 primers which enable amplification of a 914 bp long DNA fragment specific to the Bifidobacterium genus (Roy and Sirois, 2000). PCR products were detected using electrophoresis in 1.5 % agarose gel in TBE buffer.

Česky

Identifikace bakterií v reálných vzorcích zahrnuje několik kroků: přípravu DNA v kvalitě pro PCR a identifikaci bakteriálních kmenů pomocí PCR. V některých vzorcích mléčných výrobků citlivost PCR byla snížena přítomností PCR inhibitorů. V techto případech byla DNA v čistotě vhodné pro PCR izolována pomocí dvoufázového vodného systému, který se skládal z 16 % PEG 6000, NaCl a magnetických hydrofilních mikročástic (P(HEMA-co-EDMA)obsahujících karboxylové skupiny. Vyvinutý postup byl použit pro izolaci DNA z buněk bifidobakterií v některých mléčných výrobcích (rozdílné druhy jogurtů). PCR byla provedena s použitím PbiF1 a PbiR2 primerů, které při amplifikaci poskytují914 bp dlouhý fragment specifický pro bifidobakterie (Roy and Sirois, 2000). PCR produkty byly detekovány elektroforézou na 1,5 % garózovém gelu v TBE pufru.

Návaznosti

GA203/05/2256, projekt VaV
Název: Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
Investor: Grantová agentura ČR, Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G46045, projekt VaV
Název: Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů baktérií mléčného kvašení.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Molekulárně biologická analýza tuzemského fondu produkčních kmenů bakterií mléčného kvašení
1G57037, projekt VaV
Název: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin