HAMAR, Eleonóra. Diaspora mezi snem a realitou: znovuobjevená společenství pro transnacionální svět? Sociální studia. Brno: Masarykova universita, 2006, roč. 2006, č. 1, s. 129-143, 14 s. ISSN 1212-365X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diaspora mezi snem a realitou: znovuobjevená společenství pro transnacionální svět?
Název anglicky Diaspora Between Dream and Reality: Reinvented Societies in the Transnational World?
Autoři HAMAR, Eleonóra (703 Slovensko, garant).
Vydání Sociální studia, Brno, Masarykova universita, 2006, 1212-365X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00016255
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky diaspora; genealogy; generation; Jewish identities; memory; transnational identities; wandering
Štítky diaspora, Genealogy, generation, jewish identities, memory, transnational identities, wandering
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Eleonóra Hamar, Ph.D., učo 8139. Změněno: 13. 6. 2007 21:05.
Anotace
V raných devadesátých letech 20. století se diaspora stala klíčovým konceptem postkoloniálních studií a od té doby je tento koncept využíván také v rámci výzkumů kultury a globalizace zaměřujících se na nejnovější vývoj transnacionálních proudů. V předloženém textu analyzuji disaporu jako „potulnou“ sociální strukturu, a to prostřednictvím interpretace teorie diaspory bratrů Jonathana a Daniela Boyarinů, kteří na diasporu nahlížejí zároveň jako na přítomnou situaci i jako na budoucí projekt transnacionálně propojeného světa. Ukazuji, jakou roli hraje paměť a vzpomínání v jejich redefinici genealogické skupinové identity diaspory a v jakém smyslu by se jejich pojetí diaspory mohlo stát pozitivní alternativou skupinové identity založené na teritoriálním principu. Konečně se také dotýkám problému moci diaspory, abych poukázala na to, jaká rizika přináší nereflektivní univerzalizace diaspory a utilitární využívání tohoto konceptu nezohledňující jeho kontext.
Anotace anglicky
In the early nineteenths diaspora has become a key concept in post-colonial studies and since that time it is frequently used also in cultural and global studies focusing on the recent condition of transnational flows. In this text I analyze the diaspora as a “wandering” social structure via interpreting the diaspora theory of Jonathan and Daniel Boyarin, which takes the diaspora both as condition and project for a transnationally interconnected world. I show what role memory and remembering plays in their redefinition of the genealogical diasporic group identity and in what sense it is offered as a positive alternative to group identity based on territoriality. Finally I tackle the problem of powers of diaspora to demonstrate what risks are being reproduced by the unreflective universalizing of diaspora and by its de-contextualized utilization.
Návaznosti
GP401/06/P290, projekt VaVNázev: Narativní konstrukce židovských identit
Investor: Grantová agentura ČR, Narativní konstrukce židovských identit
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 13:19