ČESÁLKOVÁ, Lucie. Zahrada na skleněném vršku. Česká modernita a hybridní vztah k novým médiím. Iluminace. 2004, roč. 16, č. 4, s. 71-88, 13 s. ISSN 0862-397X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zahrada na skleněném vršku. Česká modernita a hybridní vztah k novým médiím
Název anglicky Garden on the Glass Hill. Czech Modernity and the Hybrid Relationship with New Media
Autoři ČESÁLKOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant).
Vydání Iluminace, 2004, 0862-397X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky czech modernity; new media in Czechoslovakia
Štítky czech modernity, new media in Czechoslovakia
Změnil Změnila: doc. Mgr. Lucie Česálková, Ph.D., učo 64587. Změněno: 24. 6. 2007 13:18.
Anotace
Pro recepci a zacházení s novými médii si česká kultura 80. a 90. let 19. století osvojila praktiky analogické metodě, jakou se podle Jay. D. Boltera a Richarda Grusina vztahují sama média k médiím starším a zavedeným. Český dobový diskurs a společenská praxe se na utváření identity nových médií a vynálezů podílely formou deskriptivních popisů, metaforizace a kreativního kutilského přepracovávání jejich prototypických variant. Nerealizované patenty, kuriózní projekty a vize technických řešení, fiktivní příběhy tematizující atypické použití nových přístrojů, vtipy či smyšlené historky předstírající aktualizaci objektivních zpráv vždy modifikují známá média a nástroje pokřivením původní podstaty samotného přístroje, zkušenosti, kterou zprostředkovává, nebo výsledků reprezentace. Hybridní vztah k novým médiím reprezentovaný invarianty nástrojů či odchylkami od konstruktérských záměrů jejich využití chápu v pozitivním smyslu jako tvůrčí nakládání s technologickým potenciálem, které zároveň nepřímo poukazuje ke způsobům dobového uvažování nad technikou a přeměnou zkušenosti, kterou nová média přinášejí, odráží dobová přesvědčení a zvyklosti.
Anotace anglicky
In the study on the czech period discourse and social pracice of new media at the beginning of the 20th century the unrealised patents, curious projects and visions of technological conceptions, as well as fictional stories thematising the atypical use of new apparatus, witticisms formed the antidote to the objective reports about new technical devices. This hybrid relationship could be understood as a creative treatment of technological potential.
VytisknoutZobrazeno: 26. 9. 2024 23:44