PAVLOVSKÁ, Marie a Lenka REMSOVÁ. Využití dramaterapie v dramatické výchově. In VI. Mezinárodní konference k problematice osob se specifickými potřebami a I. Dramaterapeutická konfeence. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006, s. 45-48, 162 s. ISBN 80-244-1264-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití dramaterapie v dramatické výchově
Název česky Využití dramaterapie v dramatické výchově
Název anglicky Dramaterapie in Drama Education
Autoři PAVLOVSKÁ, Marie (203 Česká republika, garant) a Lenka REMSOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Olomouc, VI. Mezinárodní konference k problematice osob se specifickými potřebami a I. Dramaterapeutická konfeence, od s. 45-48, 162 s. 2006.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/06:00018319
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 80-244-1264-0
Klíčová slova anglicky drama education drama therapy ill and healthy individual Theatre Forum atmosphere in the class games and exercises
Změnil Změnila: PaedDr. Marie Pavlovská, Ph.D., učo 651. Změněno: 16. 1. 2008 13:46.
Anotace
V našem příspěvku chceme poukázat na dramaterapeutický dopad některých cvičení používaných v dramatické výchově, zvláště pak Divadla Fórum. Na základě naší praxe učitelů dramatické výchovy jsme došli k závěru, že dramaterapie může napomáhat nejen nemocným, ale i zdravým jedincům. Definici zdravého a nemocného jedince nečerpáme z žádné odborné literatury, jedná se pouze o naše vnímání těchto pojmů. Dnešní škola je výrazně jiná než před rokem 1989, musí řešit problémy např. zařazení jedince do skupiny, problém drog, šikany, krádeží. K řešení těchto problémů mohou napomoci metody dramatické výchovy a dramaterapie, což dokumentujeme příklady realizovaných cvičení užívaných v dramatické výchově a využitím představení Divadla Fórum jako dramaterapeutické metody pro jedince i třídní kolektiv.
Anotace anglicky
I our contribution we would like to describe the drama-therapeutic influence of some games used in drama education, especially in the Theatre Forum. On the basis of our experience as drama education teachers we came to the conclusion, that drama therapy can help not only ill but also healthy individual. The definition of the ill and heathy individual is not taken from any technical litarature, we use purely our concept of the terms. The school nowadays is quite different than it was before the year 1989, it is forced to solve the problems of acceptation of the individual into a group, drug problems, bullying, stealing etc. Solutions to these problems could be found in drama education and drama therapy, which we are trying to prove in the examples of exercises used in drama education and by the means of the Theatre Forum as a drama-therapeutic method for individuals as well as a class. Klíčová slova: dramatická výchova, dramaterapie, zdravý a nemocný jedinec, Divadlo Fórum, klima třídy, hry a cvičení
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:44