ŠPANOVÁ, Alena, Bohuslav RITTICH, Daniel HORÁK a Alois RYBNIKÁŘ. Hydrophilic magnetic particles for molecular diagnostics. In 6th International Conference on the Scietific and Clinical applicationsof magnetic Carriers. Krems: University of Applied Sciences Krems, Austria, 2006, s. 196-196.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hydrophilic magnetic particles for molecular diagnostics
Název česky Hydrofilní magnetické částice pro molekulární diagnostiku
Autoři ŠPANOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Bohuslav RITTICH (203 Česká republika), Daniel HORÁK (203 Česká republika) a Alois RYBNIKÁŘ (203 Česká republika).
Vydání Krems, 6th International Conference on the Scietific and Clinical applicationsof magnetic Carriers, od s. 196-196, 1 s. 2006.
Nakladatel University of Applied Sciences Krems, Austria
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Biotechnologie a bionika
Stát vydavatele Rakousko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00016316
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Magnetic carriers; DNA; Dairy products; PCR
Štítky dairy products, DNA, magnetic carriers, PCR
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Změněno: 30. 3. 2007 19:19.
Anotace
Magnetic nonporous P(HEMA-co-EDMA) particles were prepared by dispersion copolymerization of 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and ethylene dimethacrylate (EDMA) in the presence of maghemite nanoparticles. Magnetic nonporous P(HEMA-co-GMA) microspheres were prepared by dispersion copolymerisation of 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) and glycidyl methacrylate (GMA) in the presence of colloidal oleic acid-coated magnetite (Fe3O4) particles. Subsequently, the hydroxy groups of the particles were oxidized with 2 wt.% aqueous solution of potassium permanganate under acidic conditions (2 M sulphuric acid). Prepared particles were used for isolation of bacterial DNA from real samples. DNA was adsorbed on particles in the presence of 8 wt. % of poly(ethylene glycol) (PEG 6,000) and 2 M NaCl concentrations. DNA was eluted using TE buffer and used directly for PCR amplification and identification Lactobacillus and Bifidobacterium cells in dairy products, Trichophyton cells in lyophilisates, bacterial cells in sediments from Lake Baikal.
Anotace česky
Magnetické neporézní částice P(HEMA-co-EDMA)disperzní kopolymerizací 2-hydroxyethyl methacrylátu (HEMA) a ethylen dimethacrylátu (EDMA)v přítomnosti nanočástic maghemitu. Magnetické neporézní mikročástice disperzní kopolymerizací 2-hydroxyethyl methacrylátu (HEMA) a glycidyl methakrylátu (GMA) v přítomnosti koloidních částic megnetitu smočeného kyselinou olejovou.Hydroxylové skupiny částic byly oxidovány 2% vodným roztokem manganistanu draselného v kyselém prostředí (2 M kyselina sírová) Takto připravené částice byly použity k izolaci bakteriální DNA z reálných vzorků. DNA byla adsorbována na částice v přítomnosti 8% poly)ethylen glykolu) (PEG 6000) a 2 M NaCl. Dna byla eluována pomocí TE pufru a přímo použita v PCR. Byly identifikovány buňky bakterií rodu Lactobacillus a Bifidobacterium v mléčných výrobcích, buňky houby Trichophyton v lyifilizátech a bakteriální buňky v sedimentech z jezera Bajkal.
Návaznosti
GA203/05/2256, projekt VaVNázev: Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
Investor: Grantová agentura ČR, Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G57037, projekt VaVNázev: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin
VytisknoutZobrazeno: 20. 5. 2024 02:41