ČERVENKA, Karel. Skupinová solidarita a etnizace deviantního chování ve výchovných institucích. Poznámky k etnicky definovaným aspektům inkluze tzv. problémové mládeže. In Etnická různost a občanská jednota. Marada, Radim (ed.). Brno: CDK, 2006, s. 256-277, 21 s. Sociologická řada. ISBN 80-7325-111-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Skupinová solidarita a etnizace deviantního chování ve výchovných institucích. Poznámky k etnicky definovaným aspektům inkluze tzv. problémové mládeže
Název anglicky Group Solidarity and Ethnization of Deviant Behavior in Special Educational Institutions. Notes on Ethnically Defined Aspects of Inclusion of "Problem Youth"
Autoři ČERVENKA, Karel (203 Česká republika, garant).
Vydání Marada, Radim (ed.). Brno, Etnická různost a občanská jednota, od s. 256-277, 21 s. Sociologická řada, 2006.
Nakladatel CDK
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/06:00018425
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-7325-111-6
Klíčová slova anglicky social deviance; labeling approach; problem youth; ethnization; group solidarity
Štítky ethnization, group solidarity, labeling approach, problem youth, social deviance
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Galčanová Batista, Ph.D., učo 41048. Změněno: 31. 3. 2010 10:40.
Anotace
Text se zabývá tématem potenciálu etnicky definovaných identit, které jsou přisouzeny aktérům profesionály z výchovných institucí v rámci procesu inkluze/exkluze tzv. problémové mládeže. Cílem textu je promyslet pojmy, které jsou používány neproblematicky a nereflektovaně a které v důsledku mohou přinést negativní nezamýšlené důsledky pro aktéry, kteří jsou jimi označeni. Hlavní teze textu jsou založeny na perspektivě labeling approach – etiketizační teorie – a analytickém schématu Jeffreyho Alexandera. Skupinovou solidaritu profesionálů lze považovat za prostředek inkluze exkludovaných či marginalizovaných aktérů. Etnicky definované identity tak mohou být chápány jako nositelé určitých sociálních statusů, které jsou zdrojem informací pro výchovné profesionály, kteří na tomto základě usuzují, kdo je oprávněn obdržet jejich solidaritu a tak i nabídku inkluze do dominantní části společnosti.
Anotace anglicky
The text analyzes the potential of ethnically defined identities assigned to actors by professionals from special educational institutions in the processes of inclusion/exclusion of “problem youth“. My aim is to consider the notions used unproblematically and unreflectively which may result in negative unintended consequences for the actors who are labeled that way. My argument is based on the perspective of labeling approach and analytic scheme of Jeffrey Alexander. The group solidarity of these professionals I see as a mean of inclusion of excluded or marginalized actors. Ethnically defined identities can hence be understood as carrying specific social statuses, which are sources of information for educational professionals so that they can tell who is entitled to their solidarity and thus to the offer of inclusion into the dominant society.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:54