RYVOLOVÁ, Markéta, Petr TÁBORSKÝ, Patrik VRÁBEL, Pavel KRÁSENSKÝ a Jan PREISLER. Sensitive determination of erythrosine and other red food colorants using capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection. Journal of Chromatography A. Holland: Elsevier, roč. 2007, č. 1141, s. 206-211. ISSN 0021-9673. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sensitive determination of erythrosine and other red food colorants using capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection
Název česky Citlivé stanovení erythrosinu a jiných červených potravinářských barviv a použitím kapilární elektroforézy s laserem indukovanou fluorescenční detekcí
Autoři RYVOLOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí), Petr TÁBORSKÝ (203 Česká republika, domácí), Patrik VRÁBEL (203 Česká republika, domácí), Pavel KRÁSENSKÝ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Chromatography A, Holland, Elsevier, 2007, 0021-9673.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.641
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00021907
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000244117200007
Klíčová slova anglicky CE; LIF; Red colorants; Erythrosine
Štítky CE, erythrosine, LIF, Red colorants
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D., učo 45329. Změněno: 9. 4. 2013 14:00.
Anotace
Capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) was applied to separation and sensitive determination of red food colorants. Diode pumped frequency doubled Nd:YAG laser (532 nm) was used as an excitation source in a laboratory built CE LIF system. For highly fluorescent erythrosine B (E127), limit of detection (LOD) of 0.4 ng/mL was achieved. The main advantages of using CE LIF for analysis of food samples are high selectivity and minimization of matrix effect. To our knowledge, this is the first use of CE LIF for determination of red food colorants.
Anotace česky
CE LIF byla aplikována na analýzu červených potravinářských barviv. Jako zdroje budícího záření bylo použito Nd:YAG laseru s nasobenou frekvencí (532 nm). Pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0,4 ng/ml.
Návaznosti
LC06035, projekt VaVNázev: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 16:45