J 2007

Sensitive determination of erythrosine and other red food colorants using capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection

RYVOLOVÁ, Markéta, Petr TÁBORSKÝ, Patrik VRÁBEL, Pavel KRÁSENSKÝ, Jan PREISLER et. al.

Základní údaje

Originální název

Sensitive determination of erythrosine and other red food colorants using capillary electrophoresis with laser-induced fluorescence detection

Název česky

Citlivé stanovení erythrosinu a jiných červených potravinářských barviv a použitím kapilární elektroforézy s laserem indukovanou fluorescenční detekcí

Autoři

RYVOLOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí), Petr TÁBORSKÝ (203 Česká republika, domácí), Patrik VRÁBEL (203 Česká republika, domácí), Pavel KRÁSENSKÝ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Journal of Chromatography A, Holland, Elsevier, 2007, 0021-9673

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 3.641

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00021907

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000244117200007

Klíčová slova anglicky

CE; LIF; Red colorants; Erythrosine

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 9. 4. 2013 14:00, prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Anotace

V originále

Capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) was applied to separation and sensitive determination of red food colorants. Diode pumped frequency doubled Nd:YAG laser (532 nm) was used as an excitation source in a laboratory built CE LIF system. For highly fluorescent erythrosine B (E127), limit of detection (LOD) of 0.4 ng/mL was achieved. The main advantages of using CE LIF for analysis of food samples are high selectivity and minimization of matrix effect. To our knowledge, this is the first use of CE LIF for determination of red food colorants.

Česky

CE LIF byla aplikována na analýzu červených potravinářských barviv. Jako zdroje budícího záření bylo použito Nd:YAG laseru s nasobenou frekvencí (532 nm). Pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0,4 ng/ml.

Návaznosti

LC06035, projekt VaV
Název: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622415, záměr
Název: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací