MULÍČKOVÁ, Eva, Jiří KOZEL a Petr KUBÍČEK. Využití kontextové vizualizace při sledování přepravy nebezpečných nákladů. In Sborník přednášek Mezinárodního kongresu o interoperabilitě v krizovém řízení Interop-soft 2007. Brno: MSD Brno, 2007, s. 47-53. ISBN 978-80-86633-91-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití kontextové vizualizace při sledování přepravy nebezpečných nákladů
Název anglicky Use of Contextual Visualization in Monitoring of Dangerous Goods Transportation
Autoři MULÍČKOVÁ, Eva (203 Česká republika), Jiří KOZEL (203 Česká republika) a Petr KUBÍČEK (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, Sborník přednášek Mezinárodního kongresu o interoperabilitě v krizovém řízení Interop-soft 2007, s. 47-53, 2007.
Nakladatel MSD Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00021959
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-86633-91-6
Klíčová slova anglicky contextual visualization; cartographic visualization; dangerous goods transportation; risk management; WMS; SLD
Štítky cartographic visualization, contextual visualization, dangerous goods transportation, Risk Management, SLD, WMS
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Jiří Kozel, Ph.D., učo 52087. Změněno: 30. 8. 2007 10:17.
Anotace
Příspěvek se zabývá možnostmi využití kontextové kartografické vizualizace při monitorování silniční přepravy nebezpečných nákladů. Hlavní pozornost je věnována možnostem kartografické vizualizace v průběhu vlastního transportu, vytipování potenciálně nebezpečných úseků komunikací a jejich vlivu na kritickou dopravní infrastrukturu. Projekt počítá s několika vzájemně provázanými etapami rozvoje a postupně narůstající funkcionalitou. V první fázi je rozvíjen především základní dispečerský/přehledný portál pro běžné sledování se zřetelem na okolní prostředí pohybujícího se vozidla (s důrazem na kritickou infrastrukturu) a vazbou na subjekty činné v případě vzniku mimořádné či krizové situace. V případě havárie jsou podle předem definovaných kontextů generovány specifické kartografické výstupy pro podporu rozhodování. Příspěvek byl zpracován jako součást řešení Výzkumného záměru MSM0021622418 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR s názvem "Dynamická geovizualizace v krizovém managementu".
Anotace anglicky
The paper deals with the possibilities of contextual cartographic visualisation in monitoring dangerous goods transportation. It pays special attention to modifications of cartographic visualization during the transport itself. Frame of potentially threatened communications was constructed on basis of analysis of concerned locations. Risk level of individual sections was evaluated from the point of view of impact on critical infrastructure. The scenario describes several basic modes: standard dispatching overview for regular situations, information on the environment of the traveling vehicle (with emphasis on critical infrastructure), and also creation of context aware cartographic outputs in case of accident.
Návaznosti
MSM0021622418, záměrNázev: DYNAMICKÁ GEOVIZUALIZACE V KRIZOVÉM MANAGEMENTU
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dynamická geovizualizace v krizovém managementu
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:37