ŘIHÁČEK, Tomáš. Rozmrzelost z hluku: konceptualizace a prediktory psychosociální povahy. Československá psychologie. 2007, roč. 51, č. 2, s. 117-128. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozmrzelost z hluku: konceptualizace a prediktory psychosociální povahy
Název anglicky Noise annoyance: conceptualisation and predictors of psycho-social nature
Autoři ŘIHÁČEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Československá psychologie, 2007, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.133
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00022015
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000247082300002
Klíčová slova anglicky environmental noise; noise annoyance; social predictors; personal predictors; noise sensitivity
Štítky environmental noise, noise annoyance, noise sensitivity, personal predictors, social predictors
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Řiháček, Ph.D., učo 21252. Změněno: 21. 6. 2017 17:12.
Anotace
Vznik rozmrzelosti z hluku je kromě fyzikálních vlastností hluku ovlivněn také řadou faktorů psychosociální povahy. Sociální faktory se týkají celých skupin obyvatel a zahrnují zejm. hodnocení hluku, důvěru v úřady, historii hlukové expozice a očekávání týkající se dalšího vývoje hlukové situace. Osobní proměnné tvoří zdroj interindividuální variability a zahrnují citlivost k hluku, vnímané ohrožení, vnímanou kontrolu, kapacitu zvládání a také náladu či interakci hluku s prováděnou nebo zamýšlenou činností. Rozmrzelost z hluku není jednotný koncept. Rozbor různých hledisek ukazuje, že hluk ovlivňuje rozmrzelost čtyřmi různými, ale vzájemně provázanými cestami: percepční nepříjemností, interferencí s činnostmi, prožitkovým aspektem stresové reakce a sémantickým významem.
Anotace anglicky
The emergence of annoyance is influenced apart from physical properties of noise also by a range of factors of psycho-social nature. Social factors concern whole groups of inhabitants and include mainly source evaluation, trust in authorities, history of noise exposure and expectations concerning further development of noise situation. Personal variables constitute a source of inter-individual variability and include noise sensitivity, perceived threat, perceived control, coping capacity and also mood or interaction of noise with actual or intended activity. Annoyance is not a homogenous concept. An analysis of different perspectives suggests that noise influences annoyance in four different but inter-related ways: perceptual unpleasantness, interference with activities, experiential aspect of stress reaction and semantic meaning.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:49