GRYGAR, Jakub. Být Polákem na Zaolziu. Reflexe a autoreprodukce minoritní kultury. In Antropologické symposium II. 1. vyd. Plzeň: FHS ZČU, Aleš Čeněk, 2003, s. 113-131. ISBN 80-86473-29-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Být Polákem na Zaolziu. Reflexe a autoreprodukce minoritní kultury
Název anglicky To Be Pole in Zaolzie. Reflexion and autoreproduction of Minor Culture
Autoři GRYGAR, Jakub (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Plzeň, Antropologické symposium II. od s. 113-131, 19 s. 2003.
Nakladatel FHS ZČU, Aleš Čeněk
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/03:00031987
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86473-29-5
Klíčová slova anglicky Zaolzie; Silesia; politics of mobilization
Štítky politics of mobilization, Silesia, Zaolzie
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jakub Grygar, Ph.D., učo 195563. Změněno: 20. 6. 2009 18:05.
Anotace
Kulturní kategorie a kulturní identity nejsou ničím objektivním, jak se mohlo zdát na základě výsledků sčítání lidu a sociologických výzkumů prováděných na Těšínsku, ale naopak subjektivním a symbolickým. Být Polákem na Zaolziu neznamená 'jen' o sobě prohlásit, že jím jsem nebo mluvit polsky, ale pro obyvatele Těšínska znamená být Polákem na Zaolziu být vsazen do specifických sociálních sítí v rámci obývané obce a tím i oplývat specifickým kulturním a sociálním kapitálem - nebo podílet se na reprodukci specifické paměti, sdílet společnou interpretaci minulosti a společná tajemství. Být Polákem znamená i disponovat specifickou konceptualizací regionu: schopností určitým způsobem jej dělit a určitým způsobem rozlišovat kvalitu jeho jednotlivých částí. Institucionalizace obou těchto podmínek v podobobě existence národnostně orientovaných spolků na úrovni obce a v podobě existence folkloristických festivalů na úrovni regionu tak vede nejenom k zakonzervování statu quo, ale i k fixaci tohoto obrazu.
Anotace anglicky
ultural identities are not given as facts how could be interpreted from censuses in Teschen / Cieszyn Silesia. On the other hand, identities are subjective and symbolic. To be Pole in Zaolzie does not mean to declare as Pole or to speak Polish, but be part of specific local networks and thus dispose by a symbolic and cultural capital and take part in reproduction of social memory, share interpretations of the past, to identify given region as a specific place obtained with different qualities. Institutionalization of these conditions to nationally orientated organizations leads to the fixation of the specific images.
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 14:50