WEBER, Pavel, Petr DÍTĚ, Zdeněk KALA a Hana KUBEŠOVÁ. Náhlé příhody břišní ve stáří I. Česká geriatrická revue. roč. 5, č. 1, s. 18-23. ISSN 1801-8661. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Náhlé příhody břišní ve stáří I.
Název česky Náhlé příhody břišní ve stáří I.
Název anglicky Acute abdomen in old age - I.
Autoři WEBER, Pavel, Petr DÍTĚ, Zdeněk KALA a Hana KUBEŠOVÁ.
Vydání Česká geriatrická revue, 2007, 1801-8661.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky acute abdomen; acute peritonitis; acute pancreatitis; mechanical ileus; intestinal pseudoobstruction; paralytic ileus old age
Štítky acute abdomen, Acute pancreatitis, acute peritonitis, intestinal pseudoobstruction, mechanical ileus, paralytic ileus old age
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: prof. MUDr. Hana Matějovská Kubešová, CSc., učo 1091. Změněno: 1. 4. 2010 13:50.
Anotace
V tomto článku předkládáme stručný nástin náhlých příhod břišních, které se u starších lidí vyskytují významně častěji a mohou své nositele bezprostředně ohrožovat na životě. Jde o první ze 3 zamýšlených článků, které mají poukázat na kritické situace, se kterými se může lékař pečující o seniory setkat u chorob gastrointestinálního traktu. V tomto článku autoři rozebírají náhlé příhody břišní zánětlivého a ileózního původu z hlediska etiopatogeneze, klinického obrazu, průběhu, diagnostiky, léčby i prognózy, a to s ohledem na specifika a úskalí vyššího věku.
Anotace anglicky
This article provides a brief outline of the cases of acute abdomem the incidence of which is significantly higher in older people and which pose the greatest risk to the lives of those who suffer them. It is the first of 3 planned articles, which aim to highlight critical situations that a doctor caring for senior patients may encounter in relation to the gastrointestinal tract. In this review, the authors analyse acute abdomen cases resulting from inflammation or ileus in terms of etiopathogenesis, clinical image, progress, diagnostics, treatment and prognosis with regard to the specific characteristics and risks caused by old age.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 08:54