D 2007

The influence of diet on metabolic activity of cytochrome P450

ZENDULKA, Ondřej; Lucia ZAHRADNÍKOVÁ; Jan JUŘICA a Eva MCCASKEY HADAŠOVÁ

Základní údaje

Originální název

The influence of diet on metabolic activity of cytochrome P450

Název česky

Vliv diety na metabolickou aktivitu cytochromu P 450

Autoři

Vydání

Praha, WORKSHOP Addiction and Eating Disorders - Neurobiology and Comorbidities, od s. 69-70, 2 s. 2007

Nakladatel

Úřad vlády České republiky

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-80-87041-18-5

Klíčová slova anglicky

CYP 450; polyphenolic extract; isolated perfused rat liver
Změněno: 12. 1. 2009 15:28, doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.

Anotace

V originále

As we predicted, hypercholesterolemic diet had no effect on the activity of hepatic CYP4501A2 isoenzyme and concentrations of marker PHEN and its metabolite PAR were comparable in cholesterol and control animals. Our opinion is that the only effect of long-lasting hypercholesterolemic diet on the activity of CYP can be caused by hepatic steatosis of hepatocytes and thus a decrease of their metabolic activity. Administration of polyphenolic extract caused induction of CYP1A2 isoenzyme and was manifested as increased levels of PAR in perfusion medium during the whole perfusion. One should expect that inducers of CYP isoform would cause in the treated animals an increase in metabolite levels compared to the controls while levels of markers are reversely increased in controls and decreased in treated groups. In our case however administration of polyphenolic extract lead to statistically significant increase of both, PAR and PHEN in the 30th minute of perfusion. In our opinion, this can be caused by the changes in the binding capacity of liver for PHEN, as liver of control rats showed rather a big portion of PHEN bound, too. Our results suggest, that administration of polyphenolic extract changes the activity of CYP1A2, but on the contrary to the results of other authors, acts as an inductor of CYP1A2 and thus can accelerate activation of specific procarcinogens metabolized by this hepatic isoenzyme. Further investigation should be processed to explain the increased level of PHEN in the 30th minute of perfusion.

Česky

Jak jsme se domnívali neměla hypercholesterolemická dieta žádný vliv na aktivitu jaterní izoformy 1A2 cytochromu P 450 a koncentrace markeru PHEN a jeho metabolitu PAR byly srovnatelné s hladinami u kontrolní skupiny. Domníváme se, že jediný vliv dlouhotrvající hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP 450 může být způsoben statózou hepatocytů a snížením jejich funkčnosti. Podávání polyfenolického extraktu způsobilu indukci 1A2 isoenzymu a projevilo se zvýšením hladin metabolitu PAR po celou dobu perfuze.

Návaznosti

GA525/06/1757, projekt VaV
Název: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti