VARGOVÁ, Lenka, Ladislava HORÁČKOVÁ a Alena NĚMEČKOVÁ. Projevy nádorových onemocnění na skeletu. Ve službách archeologie. Brno: Helbich a.s. Brno, 2007, roč. 2007, č. 2, s. 119-127, 8 s. ISSN 1802-5463.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projevy nádorových onemocnění na skeletu
Název anglicky Manifestations of Tumoral Diseases on Skeleton
Autoři VARGOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant), Ladislava HORÁČKOVÁ (203 Česká republika) a Alena NĚMEČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Ve službách archeologie, Brno, Helbich a.s. Brno, 2007, 1802-5463.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/07:00020284
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky skeletal remains; osteosarcoma; myeloma; tumors
Štítky myeloma, osteosarcoma, Skeletal remains, tumors
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D., učo 2737. Změněno: 8. 6. 2007 08:56.
Anotace
Presentované sdělení je zaměřeno na vypracování optimálního postupu při diagnostice, klasifikaci a interpretaci projevů nádorových onemocnění na kosterních pozůstatcích. Celkově bylo vyhodnoceno více než 2700 koster z osmi moravských lokalit, datovaných od 5. do 18. století. Diagnostika nádorů se opírala o makroskopické, rentgenologické a histologické vyšetření. Při interpretaci výsledků bylo nutno použít modifikovaného klasického rozdělení nádorů. Zhodnocení ikonografických a literárních pramenů přineslo informace o podmínkách zkoumaných populací, které ovlivňují vznik nádorů. Ve studovaných souborech byly nalezeny převážně benigní nádory, z maligních nádorů byly zaznamenány v pěti případech stopy po metastázách nádorů měkkých tkání a po jednom případu osteosarkomu a myelomu. Studium nádorů na datovaných kosterních pozůstatcích může přispět k pochopení souvislostí při vývoji tohoto druhu onemocnění a k objasnění příčin nárůstu zhoubných nádorů u dnešního civilizovaného člověka.
Anotace anglicky
This report deals with a preparation of an optimum procedure in diagnostics, classification, and interpretation of tumoral diseases at skeletal remains. More than 2700 skeletons from 8 Moravian sites (from the 5th to the 18th centuries) were assessed. Macroscopic, roentgenologic and histologic examinations were used. It was necessary to use a modified classification of tumours for the interpretation of results with respect to the character of skeletal remains. Analysing iconographic and literary sources has brought information on living conditions that influence the occurrence of tumours to a certain extent. Benign tumours mainly have been found in the sets. Traces of soft tissue tumour metastases have been found in 5 cases, 1 case of osteosarcoma and 1 case of myeloma. The investigation of tumours of skeletal remains may contribute to a better understanding of relations during the development of this disease type and to explaining the growth of occurrence of malignant tumours.
Návaznosti
GA206/03/1006, projekt VaVNázev: Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
Investor: Grantová agentura ČR, Antropologická a paleopatologická analýza kosterních pozůstatků z novověkého hřbitova na Antonínské ulici v Brně
GA409/07/0477, projekt VaVNázev: Zdravotní péče o brněnské obyvatele v 18. a 19. století
Investor: Grantová agentura ČR, Zdravotní péče o brněnské obyvatele v 18. a 19. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:22