2007
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
ŠMEJKAL, Karel; Lenka GRYCOVÁ; Radek MAREK; Filip LEMIERE; Dagmar JANKOVSKÁ et. al.Základní údaje
Originální název
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
Název česky
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
Autoři
ŠMEJKAL, Karel (203 Česká republika); Lenka GRYCOVÁ (203 Česká republika, domácí); Radek MAREK (203 Česká republika, garant, domácí); Filip LEMIERE (56 Belgie); Dagmar JANKOVSKÁ (203 Česká republika); Hana FOREJTNÍKOVÁ (203 Česká republika); Ján VANČO (203 Česká republika) a Václav SUCHÝ (203 Česká republika)
Vydání
Journal of Natural Products, Washington, American Chemical Society, 2007, 0163-3864
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.551
Kód RIV
RIV/00216224:14310/07:00022177
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000248978800005
Klíčová slova anglicky
flavonoid; geranyl; natural product; NMR
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 7. 3. 2015 09:17, prof. RNDr. Radek Marek, Ph.D.
V originále
Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.
Česky
Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.
Návaznosti
LC06030, projekt VaV |
| ||
MSM0021622413, záměr |
|