J 2007

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

ŠMEJKAL, Karel; Lenka GRYCOVÁ; Radek MAREK; Filip LEMIERE; Dagmar JANKOVSKÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

Název česky

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

Autoři

ŠMEJKAL, Karel (203 Česká republika); Lenka GRYCOVÁ (203 Česká republika, domácí); Radek MAREK (203 Česká republika, garant, domácí); Filip LEMIERE (56 Belgie); Dagmar JANKOVSKÁ (203 Česká republika); Hana FOREJTNÍKOVÁ (203 Česká republika); Ján VANČO (203 Česká republika) a Václav SUCHÝ (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Natural Products, Washington, American Chemical Society, 2007, 0163-3864

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.551

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00022177

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000248978800005

Klíčová slova anglicky

flavonoid; geranyl; natural product; NMR

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 7. 3. 2015 09:17, prof. RNDr. Radek Marek, Ph.D.

Anotace

V originále

Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.

Česky

Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.

Návaznosti

LC06030, projekt VaV
Název: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
MSM0021622413, záměr
Název: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím