J 2007

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

ŠMEJKAL, Karel, Lenka GRYCOVÁ, Radek MAREK, Filip LEMIERE, Dagmar JANKOVSKÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

Název česky

C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits

Autoři

ŠMEJKAL, Karel (203 Česká republika), Lenka GRYCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radek MAREK (203 Česká republika, garant, domácí), Filip LEMIERE (56 Belgie), Dagmar JANKOVSKÁ (203 Česká republika), Hana FOREJTNÍKOVÁ (203 Česká republika), Ján VANČO (203 Česká republika) a Václav SUCHÝ (203 Česká republika)

Vydání

Journal of Natural Products, Washington, American Chemical Society, 2007, 0163-3864

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.551

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00022177

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000248978800005

Klíčová slova anglicky

flavonoid; geranyl; natural product; NMR

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 7. 3. 2015 09:17, prof. RNDr. Radek Marek, Ph.D.

Anotace

V originále

Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.

Česky

Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.

Návaznosti

LC06030, projekt VaV
Název: Biomolekulární centrum
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Biomolekulární centrum
MSM0021622413, záměr
Název: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím