2007
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
ŠMEJKAL, Karel, Lenka GRYCOVÁ, Radek MAREK, Filip LEMIERE, Dagmar JANKOVSKÁ et. al.Základní údaje
Originální název
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
Název česky
C-Geranyl Compounds from <i>Paulownia tomentosa</i> Fruits
Autoři
ŠMEJKAL, Karel (203 Česká republika), Lenka GRYCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radek MAREK (203 Česká republika, garant, domácí), Filip LEMIERE (56 Belgie), Dagmar JANKOVSKÁ (203 Česká republika), Hana FOREJTNÍKOVÁ (203 Česká republika), Ján VANČO (203 Česká republika) a Václav SUCHÝ (203 Česká republika)
Vydání
Journal of Natural Products, Washington, American Chemical Society, 2007, 0163-3864
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 2.551
Kód RIV
RIV/00216224:14310/07:00022177
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000248978800005
Klíčová slova anglicky
flavonoid; geranyl; natural product; NMR
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 7. 3. 2015 09:17, prof. RNDr. Radek Marek, Ph.D.
V originále
Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.
Česky
Five geranylflavonoids, one prenylated flavonoid, and a simple flavanone were isolated from an ethanolic extract of Paulownia tomentosa fruit. Tomentodiplacol (1), 3-O-methyl-5-methoxydiplacol (2), 6-isopentenyl-3-O-methyltaxifolin (3), and dihydrotricin (4) are reported from a natural source for the first time and 3-O-methyldiplacone (6) for the first time from the genus Paulownia. The structures of the compounds were determined by mass spectrometry, including HR-MS, and by 1D and 2D NMR spectroscopy. The cytotoxicity and DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) quenching activity of some of these compounds were tested, with diplacone proving to be the best antioxidant, though the most cytotoxic compound.
Návaznosti
LC06030, projekt VaV |
| ||
MSM0021622413, záměr |
|