J 2008

Boric acid-induced effects on protein profiles of Galleria mellonella hemolymph and fat body

HYRŠL, Pavel; Ender BÜYÜKGÜZEL a Kemal BÜYÜKGÜZEL

Základní údaje

Originální název

Boric acid-induced effects on protein profiles of Galleria mellonella hemolymph and fat body

Název česky

Efekty indukované kyselinou boritou na proteinové profily hemolymfy a tukového tělesa G. mellonella

Autoři

HYRŠL, Pavel (203 Česká republika, garant); Ender BÜYÜKGÜZEL (792 Turecko) a Kemal BÜYÜKGÜZEL (792 Turecko)

Vydání

Acta Biologica Hungarica, Budapest, Akademiai Kiado, 2008, 0236-5383

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30105 Physiology

Stát vydavatele

Maďarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.619

Kód RIV

RIV/00216224:14310/08:00032220

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000259786300002

Klíčová slova anglicky

Galleria mellonella; boric acid; protein profiles; hemolymph; fat body

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 4. 2010 16:42, doc. RNDr. Pavel Hyršl, Ph.D.

Anotace

V originále

The dietary effects of boric acid (BA) on the protein profiles of greater wax moth, Galleria mellonella (L.), were investigated in hemolymph and fat body of final instar (VIIth) and pupae. The insects were reared from first-instar larvae on an artificial diets containing 156, 620, 1250 or 2500 ppm of BA. We detected many undetermined protein fractions (6.5 - 260 kDa) in addition to well-defined protein fractions such as lipophorins and storage proteins in the tissues by using sodium dodecyl-sulphate polyacrylamide gradient gel electrophoresis. A marked quantitative change in the 45 kDa protein fraction of the hemolymph was observed in the VIIth instar larvae reared on 2500 ppm dietary BA.

Česky

Byl zkoumán efekt kyseliny borité (BA) na proteinové profily hemolymfy a tukového tělesa larev sedmého instaru a kukel zavíječe voskového Galleria mellonella (L.). Larvy byly chovány na umělé potravě obsahující 156, 620, 1250 nebo 2500 ppm BA. Pomocí SDS-PAGGE jsme detekovali blíže neurčené proteinové frakce v rozmezí 6.5 - 260 kDa a také lipophoriny a zásobní proteiny hemolymfy. U larev sedmého instaru chovaných na dietě s 2500 ppm BA byla zjištěna kvantitativní změna proteinové frakce 45 kDa.