2008
Boric acid-induced effects on protein profiles of Galleria mellonella hemolymph and fat body
HYRŠL, Pavel; Ender BÜYÜKGÜZEL a Kemal BÜYÜKGÜZELZákladní údaje
Originální název
Boric acid-induced effects on protein profiles of Galleria mellonella hemolymph and fat body
Název česky
Efekty indukované kyselinou boritou na proteinové profily hemolymfy a tukového tělesa G. mellonella
Autoři
HYRŠL, Pavel (203 Česká republika, garant); Ender BÜYÜKGÜZEL (792 Turecko) a Kemal BÜYÜKGÜZEL (792 Turecko)
Vydání
Acta Biologica Hungarica, Budapest, Akademiai Kiado, 2008, 0236-5383
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30105 Physiology
Stát vydavatele
Maďarsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 0.619
Kód RIV
RIV/00216224:14310/08:00032220
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000259786300002
Klíčová slova anglicky
Galleria mellonella; boric acid; protein profiles; hemolymph; fat body
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 4. 2010 16:42, doc. RNDr. Pavel Hyršl, Ph.D.
V originále
The dietary effects of boric acid (BA) on the protein profiles of greater wax moth, Galleria mellonella (L.), were investigated in hemolymph and fat body of final instar (VIIth) and pupae. The insects were reared from first-instar larvae on an artificial diets containing 156, 620, 1250 or 2500 ppm of BA. We detected many undetermined protein fractions (6.5 - 260 kDa) in addition to well-defined protein fractions such as lipophorins and storage proteins in the tissues by using sodium dodecyl-sulphate polyacrylamide gradient gel electrophoresis. A marked quantitative change in the 45 kDa protein fraction of the hemolymph was observed in the VIIth instar larvae reared on 2500 ppm dietary BA.
Česky
Byl zkoumán efekt kyseliny borité (BA) na proteinové profily hemolymfy a tukového tělesa larev sedmého instaru a kukel zavíječe voskového Galleria mellonella (L.). Larvy byly chovány na umělé potravě obsahující 156, 620, 1250 nebo 2500 ppm BA. Pomocí SDS-PAGGE jsme detekovali blíže neurčené proteinové frakce v rozmezí 6.5 - 260 kDa a také lipophoriny a zásobní proteiny hemolymfy. U larev sedmého instaru chovaných na dietě s 2500 ppm BA byla zjištěna kvantitativní změna proteinové frakce 45 kDa.