ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Jan JUŘICA. Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů. In Program a abstrakta, 51. STUDENTSKÁ VĚDECKÁ KONFERENCE. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů
Název anglicky The influence of gallic acid and polyphenolic extracts from grape byproducts on the lipid metabolism and leptin levels on the model of hypercholesterolemic diet in rats
Autoři ZENDULKA, Ondřej, Lucia ZAHRADNÍKOVÁ a Jan JUŘICA.
Vydání Program a abstrakta, 51. STUDENTSKÁ VĚDECKÁ KONFERENCE, 2007.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky leptin; lipid; grape byproducts
Štítky grape byproducts, leptin, lipid
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 6. 4. 2012 00:08.
Anotace
Připravili jsme dva extrakty z rozdílných typů matolin. Červený extrakt z matolin André+Modrý Portugal a bílý extrakt z matolin Rulandské šedé. Oba extrakty byly standardizovány na celkový obsah polyfenolů a aplikovány potkanům s hypercholesterolemickou dietou (1.7%) po dobu 40 dní v dávce 0.5; 5 nebo 50 mg GAE/kg/den. Ve stejných dávkách byla zvířatům podávána i kyselina gallová. Jako majoritní polyfenoly jsme v obou extraktech stanovili katechin a epikatechin. Prokázali jsme statisticky významné zvýšení hladin celkového cholesterolu v plazmě u všech sledovaných skupin kromě skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den oproti skupině kontrolní (p<0.01). Podle dalších provedených stanovení byl nárůst způsoben zejména zvýšením LDL cholesterolové frakce, ke kterému došlo u všech skupin v porovnání se skupinou kontrolní (p<0.01) a u skupin premedikovaných červeným extraktem v dávce 0.5 a 5 mg GAE/kg/den i zvýšením HDL frakce oproti skupině kontrolní (p<0.05). Hladiny TAG byly zvýšené oproti oběma kontrolám u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 mg GAE/kg/den) (p<0.05) a kyseliny gallové (5 mg GAE/kg/den) (p<0.01). Hladiny malondialdehydu, které byly použity jako marker lipoperoxidace, se nelišily mezi kontrolními skupinami, ale byly zvýšeny u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 a 5 mg GAE/kg/den) (p<0.01) a kyseliny gallové (5 a 50 mg GAE/kg/den) (p<0.05) oproti kontrolám. Změny v koncentracích leptinu se projevili pouze u skupiny s nejvyšší dávkou červeného extraktu, kde jsme zjistili snížení oproti oběma kontrolám (p<0.05). Extrakt z červených matolin působil hypolipidemicky a antioxidačně a v nejvyšší dávce snižoval sérové hladiny leptinu, oproti extraktu extraktu z bílých matolin a kyselině gallové, které působily hyperlipidemicky a prooxidačně.Odlišné účinky mezi extrakty se stejnými hlavními obsahovými složkami lze vysvětlit rozdíly v obsahu minoritních bioaktivních polyfenolických složek, které v extraktech nebyly stanoveny.
Anotace anglicky
We prepared two types of extracts from two different grape byproducts. Red extract was prepared from the mixture of byproducts from varieties Andre and Blauer Portugieser and white extract from byproducts from Pinot gris. Both extracts were standardized for the total polyphenolic content and administrated to rats with hypercholesterolemic diet (1.7% of cholesterol) at the doses of 0.5; 5 or 50 mg GAE (gallic acid equivalents)/kg/day. Gallic acid was administered to animals at the same doses as extracts. Catechin and epicatechin were the major polyphenols in extracts. We observed statistically significant elevation of total cholesterol plasmatic levels in all groups except animals treated with red extract at the dose of 50 mg GAE/kg/day when compared to control animals. The elevation was probably caused by increasement of LDL cholesterol fraction and was observed in all groups when compared to controls (p<0.05). Groups pretreated with red extract at the doses of 0.5 or 5 mg GAE/kg/day had also increased levels of HDL cholesterol (p<0.05). TAG levels were increased in animals with white extract (0.5 mg GAE/kg/day) (p<0.05) and gallic acid (5 mg GAE/kg/den) medication (p<0.01) against both control groups. Levels of lipoperoxidation marker malondialdehyde were significantly higher in animals with white extract (0.5 and 5 mg GAE/kg/day) (p<0.01) a gallic acid (5 and 50 mg GAE/kg/day) (p<0.05) treatment when compared to controls. Red extract at the dose of 50 mg GAE/kg/day caused decrease in the levels of leptin compared to both hypercholesterolemic and normocholesterolemic controls (p<0.05). We observed hypolipidemic effects of red extract and its influence on the levels of leptin at the highest dose in contrary to white extract and gallic acid with their hypercholipidemic and prooxidant effects. Different effects of extracts with same major compounds are probably caused by minor polyphenols with high biological activity.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 06:37