RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER a Petr TÁBORSKÝ. Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí. In 13. Spektroskopická konference. 2007. ISBN 80-903732-2-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stanovení červených potravinářských barviv kapilární elektroforézous laserem indukovanou fluorescenční detekcí
Název anglicky Determination of red food colorants with capillary electrophoresis with laser induced fluorescent detection
Autoři RYVOLOVÁ, Markéta, Jan PREISLER a Petr TÁBORSKÝ.
Vydání 13. Spektroskopická konference, 2007.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-903732-2-4
Klíčová slova anglicky food colorant; capillary electrophoresis; LIF
Štítky Capillary electrophoresis, food colorant, LIF
Změnil Změnil: prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D., učo 45329. Změněno: 9. 4. 2013 13:58.
Anotace
V této práci je pro stanovení červených potravinářských barviv použito přístroje pro CE LIF sestaveného na Ústavu chemie Masarykovy Univerzity Brno, kde je zdrojem excitačního záření Nd:YAG laser s násobičem frekvence (532 nm). Spektrálních vlastností tohoto laseru lze využít pro selektivní stanovení azobarviv azorubin, ponceau 4R, amarant nebo 2G červeň; nebo barviv na bázi xantenu erythrosin, která mají emisní maximum nad 500 nm. Například pro erythrosin bylo dosaženo detekčního limitu 0.4 ng.ml1. Limity detekce stanovené pro ostatní analyzovaná barviva se pohybují v řádu desetin ug.ml1, což je ve srovnání s klasickou CE Vis analýzou přibližně o jeden řád méně.
Anotace anglicky
In this work, sensitive determination of erythrosine and other xanthene dyes with absorption maxima above 500 nm based on fluorescent properties of the compounds has been suggested. The method involves extremely selective analysis of erythrosine (E127) in excess of other commonly used red food colorants. Concentration of the dye can be determined in presence/excess of other red dyes using capillary electrophoresis with laser induced fluorescence detection (CE LIF) because of weak fluorescence of both synthetic xanthen and natural colorants in this region.
Návaznosti
LC06035, projekt VaVNázev: Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum biofyzikální chemie, bioelektrochemie a bioanalýzy. Nové nástroje pro genomiku, proteomiku a biomedicínu
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:47