SUCHÝ, Petr. Americká protiraketová obrana a ruský pocit nejistoty. Obrana a strategie. Univerzita obrany, Brno: Ústav strategických studií, roč. 7, č. 1, s. 29-44. ISSN 1214-6463. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Americká protiraketová obrana a ruský pocit nejistoty
Název anglicky The U.S. Ballistic Missile Defense and Russian Insecurity
Autoři SUCHÝ, Petr (203 Česká republika, garant).
Vydání Obrana a strategie, Univerzita obrany, Brno, Ústav strategických studií, 2007, 1214-6463.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00020413
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky Arms Control; Arms Race; Deterrence; Missile Defense; Disarmament; Strategic Stability; Strategic Nuclear Weapons; USA; Russian Federation
Štítky Arms Control, Arms Race, deterrence, Disarmament, Missile Defense, Russian Federation, Strategic Nuclear Weapons, Strategic Stability, usa
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Petr Suchý, Ph.D., učo 17886. Změněno: 13. 8. 2007 12:13.
Anotace
Text zkoumá proměnu strategického jaderného arsenálu Ruské federace a USA po závěru studené války. Současný stav ruských strategických sil následně konfrontuje se stávajícím a budoucím potenciálem amerického protiraketového systému. Poukazuje na to, že obavy ruských představitelů z toho, že systém pro Rusko představuje přímou hrozbu a jeho existence povede k oslabení či zániku strategické stability jsou zcela nepodložené a neodpovídají realitě. Dále se snaží prokázat, že probíhající modernizace ruských strategických sil je spíše projevem snah zachovat status quo v rámci zbrojní dynamiky, a tak udržet dostatečný odstrašovací potenciál, než jednoznačným symptomem reakce na opatření USA v oblasti strategické obrany, která by měla charakter závodů ve zbrojení.
Anotace anglicky
Text focuses on the changes of Russian and American strategic nuclear arsenals after the end of the Cold War. Current state of Russian strategic forces is subsequently confronted with the present and future capability of U.S. ballistic missile defense system. Text aims to point out that worries of Russian officials the system presents clear danger for Russia and its existence will lead to the weakening or demise of strategic stability are completely false and unfounded. It also makes the point that current modernization of the Russian strategic nuclear weapons and their carriers is more a sign of attempts to preserve the status quo within the arms dynamic, rather than a clear symptom of a direct reaction to American activities in the realm of missile defenses which would resemble a process of arms race.
Návaznosti
GP407/03/D080, projekt VaVNázev: Vznik a vývoj strategie zadržování v americké zahraniční politice v letech 1945-1953
Investor: Grantová agentura ČR, Vznik a vývoj strategie zadržování v americké zahraniční politice v letech 1945-1953
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:01