PETRLOVÁ, Jitka, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Veronika ŠUPÁLKOVÁ, Michal MASAŘÍK, Vojtěch ADAM, Ladislav HAVEL, Karl KRAMER a René KIZEK. The determination of avidin in genetically modified maize. Plant, Soil and Environment, Praha: Czech Academy of Agricultural Sciences, 2007, roč. 53, č. 8, s. 345-349. ISSN 1214-1178.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The determination of avidin in genetically modified maize
Název česky Stanovení avidinu v geneticky modifikované kukuřici
Autoři PETRLOVÁ, Jitka (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠUPÁLKOVÁ (203 Česká republika), Michal MASAŘÍK (203 Česká republika, domácí), Vojtěch ADAM (203 Česká republika, domácí), Ladislav HAVEL (203 Česká republika), Karl KRAMER (840 Spojené státy) a René KIZEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Plant, Soil and Environment, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2007, 1214-1178.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.170 v roce 2004
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00050797
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000254859700003
Klíčová slova anglicky avidin; maize; square-wave voltammetry; carbon paste electrode; GMO
Štítky AKR, Avidin, carbon paste electrode, GMO, maize, rivok, Square-Wave Voltammetry
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 13. 4. 2012 12:25.
Anotace
Quality assurance is a major issue in the food industry. The authenticity of food ingredients and their traceability are required by consumers and authorities. Plant species such as barley (Hordeum vulgare), rice (Oryza sativa), sunflower (Helianthus annus), wheat (Triticum aestivum) and maize (Zea mays) are very common objects of interest of genetic modification (GMO); therefore the development of specific assays for their specific detection and quantification of GMO are needed. Furthermore, the production and trade of genetically modified lines from an increasing number of plant species brings about the need for control within research, environmental risk assessment, labelinglegal,and consumers information purposes. Electrochemical sensors and biosensors based on modification of working electrode could be suitable tools for these purposes. Here, we report using of an avidin-modified carbon paste electrode for rapid and sensitive determination of avidin in plant extract solution and in a transgenic maize extract. The process could be used to determine avidin concentrations up to 3pM in solution and 170nM in a maize seed extract. Moreover, we applied the method to analyze different maize flours.
Anotace česky
Cílem této práce je analýza avidinu z transgenní kukuřice, do které byl vnesen gen pro avidin a příprava avidinem modifikované pastové uhlíkové elektrody.
VytisknoutZobrazeno: 28. 9. 2020 03:55