2007
The determination of avidin in genetically modified maize
PETRLOVÁ, Jitka, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Veronika ŠUPÁLKOVÁ, Michal MASAŘÍK, Vojtěch ADAM et. al.Základní údaje
Originální název
The determination of avidin in genetically modified maize
Název česky
Stanovení avidinu v geneticky modifikované kukuřici
Autoři
PETRLOVÁ, Jitka (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠUPÁLKOVÁ (203 Česká republika), Michal MASAŘÍK (203 Česká republika, domácí), Vojtěch ADAM (203 Česká republika, domácí), Ladislav HAVEL (203 Česká republika), Karl KRAMER (840 Spojené státy) a René KIZEK (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Plant, Soil and Environment, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2007, 1214-1178
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 0.170 v roce 2004
Kód RIV
RIV/00216224:14310/07:00050797
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000254859700003
Klíčová slova anglicky
avidin; maize; square-wave voltammetry; carbon paste electrode; GMO
Štítky
Změněno: 13. 4. 2012 12:25, Ing. Andrea Mikešková
V originále
Quality assurance is a major issue in the food industry. The authenticity of food ingredients and their traceability are required by consumers and authorities. Plant species such as barley (Hordeum vulgare), rice (Oryza sativa), sunflower (Helianthus annus), wheat (Triticum aestivum) and maize (Zea mays) are very common objects of interest of genetic modification (GMO); therefore the development of specific assays for their specific detection and quantification of GMO are needed. Furthermore, the production and trade of genetically modified lines from an increasing number of plant species brings about the need for control within research, environmental risk assessment, labelinglegal,and consumers information purposes. Electrochemical sensors and biosensors based on modification of working electrode could be suitable tools for these purposes. Here, we report using of an avidin-modified carbon paste electrode for rapid and sensitive determination of avidin in plant extract solution and in a transgenic maize extract. The process could be used to determine avidin concentrations up to 3pM in solution and 170nM in a maize seed extract. Moreover, we applied the method to analyze different maize flours.
Česky
Cílem této práce je analýza avidinu z transgenní kukuřice, do které byl vnesen gen pro avidin a příprava avidinem modifikované pastové uhlíkové elektrody.