J 2007

The determination of avidin in genetically modified maize

PETRLOVÁ, Jitka, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Veronika ŠUPÁLKOVÁ, Michal MASAŘÍK, Vojtěch ADAM et. al.

Základní údaje

Originální název

The determination of avidin in genetically modified maize

Název česky

Stanovení avidinu v geneticky modifikované kukuřici

Autoři

PETRLOVÁ, Jitka (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Veronika ŠUPÁLKOVÁ (203 Česká republika), Michal MASAŘÍK (203 Česká republika, domácí), Vojtěch ADAM (203 Česká republika, domácí), Ladislav HAVEL (203 Česká republika), Karl KRAMER (840 Spojené státy) a René KIZEK (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Plant, Soil and Environment, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2007, 1214-1178

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.170 v roce 2004

Kód RIV

RIV/00216224:14310/07:00050797

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000254859700003

Klíčová slova anglicky

avidin; maize; square-wave voltammetry; carbon paste electrode; GMO
Změněno: 13. 4. 2012 12:25, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

Quality assurance is a major issue in the food industry. The authenticity of food ingredients and their traceability are required by consumers and authorities. Plant species such as barley (Hordeum vulgare), rice (Oryza sativa), sunflower (Helianthus annus), wheat (Triticum aestivum) and maize (Zea mays) are very common objects of interest of genetic modification (GMO); therefore the development of specific assays for their specific detection and quantification of GMO are needed. Furthermore, the production and trade of genetically modified lines from an increasing number of plant species brings about the need for control within research, environmental risk assessment, labelinglegal,and consumers information purposes. Electrochemical sensors and biosensors based on modification of working electrode could be suitable tools for these purposes. Here, we report using of an avidin-modified carbon paste electrode for rapid and sensitive determination of avidin in plant extract solution and in a transgenic maize extract. The process could be used to determine avidin concentrations up to 3pM in solution and 170nM in a maize seed extract. Moreover, we applied the method to analyze different maize flours.

Česky

Cílem této práce je analýza avidinu z transgenní kukuřice, do které byl vnesen gen pro avidin a příprava avidinem modifikované pastové uhlíkové elektrody.