VALOVÁ, Ivana. New capital rules according to Basel II. Banks and Bank Systems. Ukraine: Business Perspectives, 2007, Volume 2, Issue 2, s. 14-21, 82 s. ISSN 1816-7403.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název New capital rules according to Basel II
Název česky Nová kapitálová pravidla podle Basel II
Autoři VALOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant).
Vydání Banks and Bank Systems, Ukraine, Business Perspectives, 2007, 1816-7403.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/07:00032325
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Capital adequacy; Czech national bank; Basel Committee on Banking Supervision; Basel Capital Accord; New Basel Capital Accord; risk management.
Štítky Basel Capital Accord, capital adequacy, Czech National Bank, New Basel Capital Accord, risk management.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Ivana Valová, Ph.D., učo 62889. Změněno: 23. 4. 2010 10:02.
Anotace
The Basel Committee on Banking Supervision (known as the Basel Committee) was established by the central-bank Governors of the group of ten countries at the end of 1974. In 1988 the Basel Committee on Banking Supervision decided to introduce a capital measurement system for a credit risk commonly referred to as the Basel Capital Accord (known as Basel I). Amendment to the Basel Capital Accord to incorporate market risks was issued by the Basel Committee on Banking Supervision, in 1996. The final version of the New Basel Capital Accord (known as Basel II), covered operational risk, was released in June 2004. The article, New capital rules according to Basel II, is devoted to the problem risks by credit financial institutions. The paper dedicated to the importance of risks, capital adequacy, risk measurement and risk management, and advantages and disadvantages of the new capital rules are described. The Czech National Bank, a central bank of the Czech Republic, defines the prudential framework for banking business and cooperates with banks to implement the New Basel Capital Accord too. The paper talks about trends and actual situation in accordance with the New Basel Capital Accord and some interesting things being related to the Czech Republic too.
Anotace česky
Basilejský výbor pro bankovní dohled (známý pod názvem Basilejský výbor) byl založen v roce 1974 guvernéry centrálních bank zemí skupiny G-10. V roce 1988 se Basilejský výbor schválil kapitálovou dohodu (známou pod názvem Basel I). V Basel I, která je původním materiálem, byly stanoveny kapitálové požadavky k úvěrovému riziku. V roce 1996 byl vydán dodatek kapitálové dohody o zahrnutí tržního rizika do kapitálových požadavků. V roce 2004 byla schválena konečná verze Nové kapitálové dohody (známé pod názvem Basel II), která zohledňovala v kapitálových požadavcích nově také operační riziko. Článek Nová kapitálová pravidla podle Basel II se věnuje problematice rizik úvěrových institucí. Příspěvek se zaměřuje na kapitálovou přiměřenost, měření a řízení rizik, hovoří o výhodách a nevýhodách, které sebou nová pravidla přináší. Zmíněny jsou trendy a aktuální situace v oblasti Basel II v České republice.
VytisknoutZobrazeno: 18. 5. 2024 03:45