KNECHT, Petr. Didaktická transformace aneb od didaktického zjednodušení k didaktické rekonstrukci. Orbis scholae. Praha: Karolinum, roč. 2, č. 1, s. 67-81. ISSN 1802-4637. 2007.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Didaktická transformace aneb od didaktického zjednodušení k didaktické rekonstrukci
Název česky Didaktická transformace aneb od didaktického zjednodušení k didaktické rekonstrukci
Název anglicky Didactic transformation anyhow from didactic simplification to didactic reconstruction
Autoři KNECHT, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Orbis scholae, Praha, Karolinum, 2007, 1802-4637.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/07:00050816
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky Didactic simplification; didactic reduction; didactic transformation; didactic reconstruction; teaching content
Štítky didactic reconstruction, didactic reduction, Didactic simplification, didactic transformation, teaching content
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Knecht, Ph.D., učo 53924. Změněno: 2. 4. 2012 14:42.
Anotace
Příspěvek seznamuje se současnými teoretickými přístupy didaktického zprostředkování učiva (resp. jeho ztvárnění a zpřístupnění) žákům. V současnosti u nás tento proces nejčastěji označujeme pojmem didaktická transformace. V německy mluvících zemích se můžeme setkat s pojmy didaktické zjednodušení, elementarizace či didaktická redukce, nejnověji také didaktická rekonstrukce. Autor se pokouší o nastínění historického vývoje jednotlivých uvedených koncepcí a jejich srovnání, které je ztíženo jejich terminologickou neujasněností. Na základě všech zjištění autor v závěru seznamuje s ideálním modelem didaktického zprostředkování vzdělávacích obsahů. Ten je založen především na koncepci didaktické rekonstrukce, již lze označit jako nový přístup k didaktickému zprostředkování vzdělávacích obsahů, který do procesu jejich výběru zapojuje nejen možnosti a potřeby žáků, ale také požadavky definované v kurikulárních dokumentech i ostatní aktéry a činitele ovlivňující proces vzdělávání.
Anotace anglicky
The survey study informs about the current approaches to the problem of content transformation (or the mediation of subject-matter to pupils). In the Czech Republic, the process is usually named didactic transformation at present. In the German-speaking countries we can meet with terms like didactic simplification, elementarisation or didactic reduction, or most recently, didactic reconstruction. The author attempts to outline the past development of the individual conceptions, as well as their comparison, which is difficult due to the confused terminology. From all his findings the author concludes with an ideally typical model of subject-matter didactic mediation. It is principally based on the conception of didactic reconstruction which can be classified as a new approach to subject-matter didactic mediation, selecting the particular subject matters not only with respect to the needs and possibilities of the pupils but also to the requirements defined in the curricular documents, and to other factors influencing the process of education.
Návaznosti
LC06046, projekt VaVNázev: Centrum základního výzkumu školního vzdělávání (Akronym: RECES)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum základního výzkumu školního vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 19:09