NĚMEC, Daniel a Dalibor MORAVANSKÝ. A Growth Model with Hysteresis Effects and Unemployment in the Czech Republic. In PROCEEDINGS of the International Academic Conference on INCREASING COMPETITIVENESS, Workshop 151 Mathematical Methods in Economics. Ostrava: Faculty of Economics, VŠB-Technical University of Ostrava, 2007, s. 185 (abstrakt), 8 s. ISBN 978-80-248-1457-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A Growth Model with Hysteresis Effects and Unemployment in the Czech Republic
Název česky Růstový model s hysterezními efekty a nezaměstnanost v České republice
Autoři NĚMEC, Daniel (203 Česká republika, garant) a Dalibor MORAVANSKÝ (203 Česká republika).
Vydání Ostrava, PROCEEDINGS of the International Academic Conference on INCREASING COMPETITIVENESS, Workshop 151 Mathematical Methods in Economics, od s. 185 (abstrakt), 8 s. 2007.
Nakladatel Faculty of Economics, VŠB-Technical University of Ostrava
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/07:00020465
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-248-1457-5
UT WoS 000262102500032
Klíčová slova anglicky hysteresis; growth model; unemployment
Štítky growth model, hysteresis, Unemployment
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Naďa Voráčová, učo 62883. Změněno: 17. 6. 2009 15:12.
Anotace
The hysteresis hypothesis is an alternative concept which offers an interesting view on the problem of unemployment. There are many approaches for analyzing this phenomenon from macroeconomic and microeconomic point of view. In this contribution, a new insight on the hysteresis hypothesis is presented. Hysteresis effects are incorporated within the framework of growth theory. From the theoretical point of view, hysteresis is viewed as a result of selection between different multiple equilibrium paths implicated by particular fiscal policies. Using macroeconomic data of the Czech Republic, parameters of this model are calibrated. Limitations of the model are discussed as well as further possibilities for its enrichment. Conclusions about the patterns of Czech unemployment are made.
Anotace česky
Hypotéza hystereze je alternativním konceptem nabízejícím zajímavý pohled na problematiku nezaměstnanosti. Existuje řada přístupů analyzujících tento fenomén z makroekonomického i mikroekonomického pohledu. V tomto příspěvku je prezentován novější pohled na hypotézu hystereze. Hysterezní efekty jsou včleněny do rámce teorie růstu. Z teoretického pohledu je na hysterezi nahlíženo jako na výsledek výběru mezi různými rovnovážnými trajektoriemi, jež jsou důsledkem specifického druhu fiskální politiky. Použitím makroekonomických dat České republiky jsou kalibrovány parametry takovéhoto modelu. Omezení tohoto modelu a další možnosti jeho rozšíření jsou diskutovány v závěru. Rovněž tak jsou vysloveny závěry o charakteru nezaměstnanosti v České republice.
Návaznosti
GA402/05/2172, projekt VaVNázev: Měnová politika a makroekonomická stabilizace : identifikace a aplikace modelů všeobecné rovnováhy
Investor: Grantová agentura ČR, Měnová politika a makroekonomická stabilizace: identifikace a aplikace modelů všeobecné rovnováhy
1M0524, projekt VaVNázev: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 03:57