POŘÍZKOVÁ, Hana. Perspektivy vývoje integrace cizinců na trhu práce v České republice. Sociální práce/Sociálna práca. Brno: ASVSP, 2007, roč. 2007, č. 2, s. 67-77. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Perspektivy vývoje integrace cizinců na trhu práce v České republice
Název česky Perspektivy vývoje integrace cizinců na trhu práce v České republice
Název anglicky Contemporary Development Tendencies of Foreigners Labour Market Integration in the Czech Republic
Autoři POŘÍZKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální práce/Sociálna práca, Brno, ASVSP, 2007, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/07:00022602
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky migrace - integrace - integrační politika - migrační politika - cizinci na trhu práce
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Hana Křivdová, Ph.D., učo 54461. Změněno: 26. 5. 2009 15:39.
Anotace
Se vzrůstajícím počtem migrantů na území našeho státu nabývá na významu otázka jejich integrace. Za klíčový předpoklad integrace cizinců do společnosti je pak považována jejich integrace na trhu páce. Zkušenosti z některých evropských zemí však naznačují, že nalézt efektivní a účinnou cestu integrace cizinců na trh práce není vůbec jednoduché. Důkazem toho jsou vysoké míry nezaměstnanosti cizinců prakticky ve všech evropských zemích stejně jako výrazné rozdíly mezi ukazateli socio-ekonomické postavení na trhu práce mezi tzv. native-born a foreign-born pracovníky. V tomto textu se proto snažím zjistit, jaké jsou soudobé vývojové tendence v oblasti integrace cizinců na trhu práce a jaké jsou faktory budoucího vývoje v této oblasti v České republice. Odpověď na tyto otázky se snažím nalézt prostřednictvím údajů o stavu a vývoji zaměstnanosti cizinců v České republice, zmapováním dosavadního vývoje přístupu k zaměstnávání cizinců v České republice a na základě poznatků o současných opatřeních na podporu integrace cizinců na trhu práce. Tímto článkem bych chtěla poukázat na potřebu zkoumat a vyvíjet nové způsoby práce s cizinci vedoucí k jejich úspěšné participaci na pracovním trhu.
Anotace anglicky
The issue of foreigner integration in the labour market is most important with the increasing number of migrants. Labour market integration is considered the key assumption of migrant integration; however, it is difficult to find an efficient way to labour market integration of foreigners as experience from some European countries indicates through the high unemployment rate of migrants, and the marked difference between the native-born and the foreign-born concerning their labour market status indicators. The aim of this article is to find out the contemporary development tendencies in the labour market integration of foreigners and the main factors for future development in this sphere in the Czech Republic. I am trying to find the answer to this question through data concerning foreigner employment in the Czech Republic, mapping the current development of attitudes towards the employment of foreigners and based on current measures to integrate in the labour market. I would like point out the need to investigate and develop new ways of working with foreigners aimed at their successful labour market participation.
Návaznosti
2D06009, projekt VaVNázev: Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb. (Akronym: NPVII23001)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nová sociální rizika trhu práce a potřeby reformy jeho politické regulace po vstupu ČR do EU. Monitoring a vyhodnocení potřeb
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 06:05