J 2007

THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME

ZENDULKA, Ondřej; Lucia ZAHRADNÍKOVÁ; Jan JUŘICA a Jiří TOTUŠEK

Základní údaje

Originální název

THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME

Název česky

Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2

Autoři

ZENDULKA, Ondřej (203 Česká republika, garant); Lucia ZAHRADNÍKOVÁ (703 Slovensko); Jan JUŘICA (203 Česká republika) a Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika)

Vydání

Biomedical Papers, Olomouc, Palacký University, Olomouc, 2007, 1213-8118

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/07:00020487

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

polyphenolic extracts; wine byproducts; isolated perfused rat liver

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 1. 10. 2007 14:21, doc. PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.

Anotace

V originále

The enzymatic system of cytochrome P 450 (CYP450) is one of the most important enzymatic systems participating in drug metabolism. Both, the induction and inhibition of specific CYP450 isoenzymes are important in terms of the efficacy or toxicity of drugs that are substrates for this system. Within the genetic polymorphism as an essential definition of activity of CYP450 many other factors influence liver oxidative metabolism (i.e. age, sex, administered drugs, diseases). Nutrition state, components of diet and exposure to chemical elements belongs to the most important exogenous ones. Polyphenolic compounds are biologically active substances with many protective effects. As well as other components of diet polyphenols can also influence the activity of liver CYP450 and can interfere with administered drugs metabolized by hepatic isoenzymes of CYP450. The aim of our present study was to investigate the influence of polyphenolic extract from grape byproducts and hypercholesterolemic diet on the activity of hepatic CYP 1A2 isoenzyme in rats. As we predicted, hypercholesterolemic diet had no effect on the activity of hepatic CYP1A2. Our opinion is that the only effect of long-lasting hypercholesterolemic diet on the activity of CYP can be caused by steatosis of hepatocytes and thus a decrease of their metabolic activity. Administration of polyphenolic extract caused induction of CYP1A2 isoenzyme and was manifested as increased levels of paracetamol (PAR) in perfusion medium. One should expect that inducers of CYP isoenzyme would cause in the treated animals an increase in metabolite levels and decrease of marker levels compared to the controls. In our case however administration of polyphenolic extract lead to statistically significant increase of both, PAR and phenacetine (PHEN) in the 30th minute of perfusion. In our opinion, this can be caused by the changes in the binding capacity of liver for PHEN, as liver of control rats showed rather a big portion of PHEN bound, too.

Česky

Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhodobé aplikace hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP450 může být způsoben steatózou jaterních hepatocytů a celkovým snížením funkce jater. Podávání extraktů způsobilo indukci aktivity CYP450 a projevilo se zvýšením hladin paracetamolu (PAR) v perfuzním médiu oproti kontrole. V běžných případech se indukce projeví nejen nárůstem metabolitu, ale i poklesem mateřské látky. V našem případě došlo ke statisticky významnému zvýšení obou sledovaných látek, PAR i jeho mateřské látky fenacetinu (FEN). Podle našeho názoru je zvýšení FEN způsobenou změnou ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu

Návaznosti

GA525/06/1757, projekt VaV
Název: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti