ONOFREJOVÁ, Lucia, Marta FARKOVÁ a Jan PREISLER. Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks. In 7th International Conference Vitamins, Nutrition and Diagnostics. 1. vyd. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007, s. 18-20. ISBN 978-80-7194-937-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Quantitative MALDI MS analysis of food oligosaccharides using artificial neural networks
Název česky Kvantitativní MALDI MS analýza dietetických oligosacharidů s využitím umělých neuronových sítí
Autoři ONOFREJOVÁ, Lucia (203 Česká republika, garant), Marta FARKOVÁ (203 Česká republika) a Jan PREISLER (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Pardubice, 7th International Conference Vitamins, Nutrition and Diagnostics, od s. 18-20, 3 s. 2007.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/07:00020513
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7194-937-4
Klíčová slova anglicky quantification; artificial neural networks (ANN); matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS); fructooligosaccharides; raftilose; oligomer dispersion
Štítky artificial neural networks (ANN), fructooligosaccharides, oligomer dispersion, quantification, raftilose
Změnil Změnila: Mgr. Lucia Trchalíková, Ph.D., učo 53922. Změněno: 7. 1. 2008 15:50.
Anotace
Matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI TOF MS) allows rapid determination of the oligosaccharides masses, oligomer dispersion and also has a potential for the quantitative analysis. In this study, method for MS quantification of food oligosaccharides using a standard addition of a pure monodisperse tetraoligosaccharide nystose with minimal optimisation including sampling and laser energy, was developed. Relative quantification was based on evaluation of change in peak intensity of four raftilose oligomers with degree of polymeration from 3 to 6 and assumption of constant oligomer dispersion profile. Raftilose content was evaluated with two mathematical approaches, conventional calculation and using artificial neural networks (ANN).
Anotace česky
V této práci byl vypracovaný koncept kvantitativní analýzy dietetických oligosacharidů s využitím hmotnostní spektrometrie a umělých neuronových sítí.
Návaznosti
GA525/06/0663, projekt VaVNázev: Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
Investor: Grantová agentura ČR, Sledování chemických změn obilky ječmene po napadení patogeny pro kontrolu a zvýšení kvality ječmene a následných potravinářských produktů
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 00:07