ONDRÁČKOVÁ, Barbora, Roman MIKLÍK, Jiří PAŘENICA, Jindřich ŠPINAR a Tomáš PAVLÍK. Náklady a délka hospitalizace u pacientů s akutním srdečním selháním. Farmakoekonomika. Praha: Farmakon Press, spol. s r.o., 2007, roč. 2, č. 2, s. 50-55. ISSN 1801-6367.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Náklady a délka hospitalizace u pacientů s akutním srdečním selháním
Název česky Náklady a délka hospitalizace u pacientů s akutním srdečním selháním
Název anglicky Hospitalization costs and length of stay in patient with acute heart failure
Autoři ONDRÁČKOVÁ, Barbora, Roman MIKLÍK, Jiří PAŘENICA, Jindřich ŠPINAR a Tomáš PAVLÍK.
Vydání Farmakoekonomika, Praha, Farmakon Press, spol. s r.o. 2007, 1801-6367.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky hospitalization costs; length of hospitalization; acute heart failure
Štítky acute heart failure, hospitalization costs, length of hospitalization
Změnil Změnil: RNDr. Tomáš Pavlík, Ph.D., učo 52483. Změněno: 30. 6. 2008 14:29.
Anotace
Analýza nákladů a délky hospitalizace u pacientů s akutním srdečním selháním prokázala, že se jedná o závažné onemocnění postihující pacienty ve vyšším věku a mající špatnou prognózu (hospitalizační mortalita 11,4%). Průměrná délka hospitalizace na kardiologické klinice byla 8,7 dne s náklady ve výši 88 655 Kč. Vyšší náklady byly zjištěny u ASS nově vzniklého. K hlavním prediktorům vysokých nákladů patřilo koronarografické vyšetření a provedení koronární angioplastiky (40% celkových nákladů), hospitalizace na JIP (30% celkových nákladů) a implantace antiarytmických přístrojů (20% celkových nákladů). Z hlediska klasifikace ASS byly nejvyšší náklady pozorovány u pacientů s kardiogenním šokem, kteří byli hospitalizováni po celou dobu pobytu v nemocnici na JIP a vykazovali nejvyšší mortalitu. Nejdéle byli hospitalizováni pacienti s akutní dekompenzací srdečního selhání (ADSS), a to na oddělení standardní kardiologické lůžkové péče (medián 9 dní).
Anotace anglicky
Hospitalization costs and length of stay analysis in patients with acute heart failure has shown that this severe illness affects predominantly older patients with worse prognosis (11.4% hospitalization mortality). Mean length of in hospital stay was for our cohort of patients calculated as 8.7 days, whereas hospital costs were calculated in mean as 88 655 Kč.
Návaznosti
1A8606, projekt VaVNázev: Screening kardiovaskulárních onemocnění hospitalizovaných nemocných se zaměřením na neurohumorální aktivaci a prognozu srdečního selhání a infarktu myokardu
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:23